Imagini de colecție. Ce s-a ales de vaporul de lux al lui Nicolae Ceaușescu. A fost utilizat de dictator o singură dată

Imagini de colecție. Ce s-a ales de vaporul de lux al lui Nicolae Ceaușescu. A fost utilizat de dictator o singură dată
25 de ani au decis destinele românilor și au trăit o viață de lux. Elena și Nicolae Ceaușescu și-au dorit însă să aibă un vapor de lux, doar al lor. Și visul li s-a împlinit.

După Revoluția din 1989, vaporul care a fost folosit o singură dată de Elena și Nicolae Ceaușescu într-o vizită în Delta Dunării a rămas în administrarea Marinei Militare.

Vaporul de lux este acum în portul și pentru o sumă de bani substanțială cei care vor să vadă cum au arătat camerele Elenei și Nicolae Ceaușescu, îl pot închiria. Ideea lui Ceaușescu de a avea un vapor doar pentru el i-a încolțit în anul 1979 când a fost în Egipt, unde a fost plimbat de omologul său cu un vapor, pe Nil.

I-a plăcut atât de mult încât la întoarcerea în România a vrut ambarcațiunea lui. Vaporul a fost inițial botezat Mircea cel Bătrân și a fost fabricat șapte ani la șantierul naval Oltenița.

Vaporul lui Nicolae Ceaușescu

În camera Elenei Ceaușescu totul era roz

Cei care au construit vaporul au avut grijă ca totul să fie făcut ca la carte. Puntea navei are trei niveluri, iar la primul etaj se află patru apartamente, zona de protocol și 12 cabine. Elena și Nicolae Ceaușescu aveau camere separate, a dictatorului fiind tapetată în bej, în timp ce rozul predomină în cea a partenerei de viață.

Mobilierul ia ochii oricărui vizitator, fiind din lemn de tei, sculptat manual, iar tapițeria din mătase naturală. În prezent, vaporul lui Ceaușescu și-a schimbat numele în Mureș.

Trebuie precizat că mobilierul a fost sculptat manual, din lemn de tei, iar tapițeria este din mătase naturală. Salonul de protocol are 200 de metri pătrați și nu are stâlpi de susținere. În prezent, vaporul de lux se numește Mureș și poate fi închiriat pentru diferite simpozioane sau croaziere pe Dunăre.

Primul lider comunist care s-a întâlnit cu Mickey Mouse

În anul 1969, președintele Americii, Richard Nixon a vizitat România și i-a făcut o invitație și lui Nicolae Ceaușescu să ajungă în SUA, țara tuturor posibilităților. Ceea ce s-a și întâmplat un an mai târziu, când Elena și Nicolae Ceaușescu au pus piciorul pe pământ american.

Înainte de a se întâlni cu președintele însă, dictatorul a fost primul lider comunist care a vizitat Disneyland, alături de tovărașa. Presa americană a fost cu ochii pe Nicolae Ceaușescu și a văzut tot ce a făcut fostul președinte al României. Aceștia au fost întâmpinați de Mickey Mouse la primăria Disneyland, iar New York Timea s notat că Nicolae Ceaușescu a primit și un ceas cu Mickey Mouse.

De asemenea, i-au cunoscut pe Pluto și Donald Duck, au vizitat Casa Bântuită și o versiune Disneyland a submarinului atomic Triton. În final, Ceaușescu a servit masa la Disneyland și a vorbit puțin cu jurnaliștii americani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre