Înaintea lui James Bond a fost o româncă. Blonda a făcut spionaj „pe bune”

Înaintea lui James Bond a fost o româncă. Blonda a făcut spionaj „pe bune”
Nu e deloc ușor să fii spion. Mai ales unul redutabil. Dar când ești femeie și profiți de darurile cu care ai fost înzestrată de Divinitate, situația se schimbă radical. Cine e înaintașa lui James Bond.

Cum a reușit o doamnă superbă, româncă, să se impună într-o lume a bărbaților? Cine este predecesoarea lui James Bond.

Înaintea lui James Bond a fost o româncă

Cine s-ar fi gândit că o blondă fermecătoare, celebră în Londra, a fost una dintre cele mai cunoscute spioane britanice din secolul trecut, cunoscută și ca distrugătoarea de politicieni? Și totuși, Helen O’Brien , alias Elena Constantinescu a reușit ceea ce mulți domni nu au putut. Povestea acesteia pare desprinsă dintr-un film.

A rămas văduvă la doar o lună de la căsătorie

Helen a văzut lumina zilei în București, pe 14 decembrie 1925, fiind fiica unui mare proprietar de imobile și a unei ducese rusoaice de origine germană. Încă din adolescență, tânăra a fost atrasă de cluburile de noapte, așa cum singură a mărturisit ulterior și drept urmare în tinerețe a fost o aventurieră.

Dar de la bărbații care i-au stat alături, Elena a luat și lecții de călărie și cursuri de pilotaj. La doar 20 de primăveri, aceasta s-a îndrăgostit nebunește de un ofițer aviator, Kenneth Archer, dar a rămas văduvă după doar o lună de la căsătorie.

Mult iubitul său soț a fost împușcat, chiar când se afla la brațul blondei, de un ofițer. Când au aflat de moartea lui Kenneth, părinții acestuia au denunțat-o pe Helen, susținând că ar fi fost implicată.

Patroana celui mai celebru club de lux din Londra

În această  situație, tânăra n-a avut altă soluție decât să plece din România. A decis să se stabilească la Londra unde a lucrat la început ca vânzătoare de țigări, apoi ca animatoare și dansatoare într-un club. Aici Helen i-a luat mințile patronului care a făcut o pasiune nebună pentru româncă și a luat-o în căsătorie.

Helen și-a văzut astfel împlinit unul dintre marile sale vise. A devenit patroană de club. Mai mult, la doar câțiva ani de când a devenit doamna O’Brien, a deschis împreună cu jumătatea sa clubul  Eve’s, unul dintre cele mai celebre cluburi de lux din Londra. Acesta a devenit în scurt timp locul unde-și făceau veacul cei mai importanți politicieni, vedete de cinema, dar și ofițeri de contrainformații britanici.

Fetele Elenei, în număr de 35, au fost învățate de aceasta să se poarte într-un anume fel cu domnii. Astfel, fetele nu plecau de la masă fără informații prețioase. Și chiar dacă în clubul său de lux se practica și prostituția, Elena nu a recunoscut niciodată acest lucru.

Printre clienții fideli s-au numărat Frank Sinatra și Aristotel Onassis

Potrivit cotidianului Daily Mail, printre cei care au făcut parte din clubul româncei s-au numărat sultani, ambasadori, atașați de ambasadă. Dar și britanici cu titluri nobiliare, parlamentari dar și maharadjahi. Printre clienții fideli ai clubului s-au numărat Frank Sinatra, Shirley Bassey, Barbara Cartland, Jack Hawkins, Errol Flynn, dar și Aristotel Onassis.

A lucrat pentru MI5 și MI6

Elena a intrat în pâine în anul 1958 când a fost contactată de un ofițer român de contrainformații ce i-a propus să lucreze ca spion. Drept răsplată, urma să îi aducă părinții la Londra. A refuzat, dar a acceptat oferta Serviciului de Informații Externe Britanic de a lucra pentru MI5 și MI6.

După 40 de ani cât a condus clubul, Helen a revenit în România și s-a jucat cu statul ca să recupereze bunurile părinților ce au fost arestați politic. Unul dintre cei mai buni spioni din lume a trecut la cele veșnice la 79 de ani.

Sursă foto: historia.ro

 

 

 

 

Recomandarile noastre