Incredibila poveste a focului viu de la Lopătari. Cine își pune o dorință și-o va împlini

Incredibila poveste a focului viu de la Lopătari. Cine își pune o dorință și-o va împlini
Oricine ajunge în Buzău, în comuna Lopătari, va vedea un lucru pe care nu-l va uita niciodată. Un fenomen natural unic în lume, cunoscut drept ”focul viu”.

Se mai stinge din când în când atunci când vin ploi torențiale, apoi se reaprinde singur. Care să fie enigma focului viu de la Lopătari?

Incredibila poveste a focului viu de la Lopătari. Cine își pune o dorință și-o va împlini

Se mișcă și se schimbă pe o rază de jumătate de hectar. Flăcările pot atinge între 50 cm și un metru înălțime, ba există nopți în care ajung și la un metru și jumătate. Astfel încât în întunericul nopții pot fi văzute de la mare distanță. Ce este acest fenomen numit de localnici focul viu?

Se pare că este generat de gazele naturale din pământ care ies prin fisurile scoarței terestre și se aprind singure ca urmare a procesului de frecare cu solul. Asta ar fi explicația științifică. Numai că sătenii au cu totul altă părere. Mai ales că focul, care se mai stinge câteodată când vin ploi torențiale, se reaprinde singur. În plus, flăcările se ascund de multe ori și ies la suprafață în alt loc.

Balaurul care încă mai scuipă foc

Potrivit unei vechi legende care circulă și acum în zonă, în vremurile îndepărtate pe aceste meleaguri ar fi fost un balaur înfricoșător care omora orice ființă prindea. Un viteaz a avut curajul să-l înfrunte chiar în dreptul unei fântâni, după ce s-a luptat cu acesta două zile și două nopți.

Focul viu se săune că este focul pe care balaurul îl scuipă și acum sub pământ pentru a-i face pe oameni să înțeleagă cine e mai puternic. Cât privește fântâna, se crede că avea o apă incredibil de bună, dar și tămăduitoare. Oricine ar fi luat o singură gură, se vindeca pe loc de orice boală.

Pe de altă parte, oamenii spun că Focul viu protejează toate animalele sălbatice. Iar flăcările sunt adevărate făcătoare de minuni. Se spune că oricine vede flăcările să-și pună o dorință și se va împlini totdeauna.

 

Sursă foto: CJBuzau, adevarul