Irina Petrescu, actrița adorată de bărbați celebri. Fotografii de arhivă

Irina Petrescu, actrița adorată de bărbați celebri. Fotografii de arhivă
Irina Petrescu a fost o actriță de talie mondială. A fost comparată cu celebra Brigitte Bardot și ar fi putut juca la Hollywood. Avea o frumusețe ieșită din tipare. A avut succes încă de la debut, adică de la 19 ani.

Despre Irina Petrescu se spune că avea o eleganță extraordinară. Te ridicai automat în picioare când intra pe ușă. Era misterioasă, frumoasă, serioasă și foarte talentată. Actrița a fost adorată de bărbați celebri.

Irina Petrescu voia să devină arhitect

Irina Petrescu a fost o femeie sensibilă și a arătat asta în filme de referință în cinematografia românească. Culmea este că ea voia să învețe arhitectură. Era îndrăgostită de un tânăr care studia la această facultate. Însă, părinții ei, tata medic și mama asistent medical, au convins-o să dea la Litere. A picat examenul de admitere. A fost mioapă și a greșit răspunsurile. De fapt, destinul ei a fost să ajungă o mare actriță, de talie internațională.

„Drept consolare că am picat examenul la Filologie, părinţii m-au dus la restaurantul Continental, unde cânta favorita lor, Ioana Radu. Observam că în jurul mesei noastre se învârteşte un domn cu barbă. Deodată, făcându-şi curaj, acesta se apropie şi îi adresează tatei câteva cuvinte. Tata ni-l prezintă. «Dumnealui este regizorul Savel Stiopul şi ar vrea ca Irina să facă o probă de film».

Eram şi încântată, dar şi mirată. Eram mioapă, aveam o dantură cam pregnantă şi o acnee rebelă. Ce-o fi găsit la mine? Am dat totuşi proba. Filmul lui Savel nu s-a mai făcut, în schimb probele mele au fost arătate lui Liviu Ciulei care căuta o interpretă pentru «Valurile Dunării». Lui i-au plăcut şi aşa am ajuns să joc în acel film”, povestea actrița într-un interviu mai vechi.

Studiourile Buftea a publicat pe contul de Faceebook fotografii din arhivă cu Irina Petrescu

A fost exmatriculată din facultate

Deși a luat probele la Institutul de Teatru, a fost exmatriculată pentru că familia ei era considerată ”de origine nesănătoasă”, de chiaburi. Anul următor și-a pus ”pile” la ministrul culturii, iar la 19 ani era distribuită de Liviu Ciulei în filmul ”Valurile Dunării” (1959).

Actrița Irina Petrescu a devenit faimoasă imediat. Irina Petrescu a reuşit să se impună în lumea artistică prin ţinuta, distincţia şi eleganţa sa. Totuși, când era la începutul carierei a contat mai mult frumuseţea, seriozitatea şi rigurozitatea cu care juca. Rareori acorda interviuri, preferând să se concentreze asupra spectacolelor în care juca.

Irina Petrescu, actrița adorată de bărbați celebri

Apropiaţii celor doi spun că Liviu Ciulei a fost unul dintre barbaţii care au iubit-o pe Irina Petrescu.”Se vedea cu ochiul liber că se iubesc”, a spus Irina Margareta Nistor, într-un interviu mai vechi.

După o căsnicie eşuată în tinereţe, actriţa nu s-a mai căsătorit, iar 1980 a fost diagnosticată cu cancer mamar şi s-a operat. Deşi nu s-a recăsătorit, Irina Petrescu a fost adorată de bărbați celebri. Timp de mai mulţi ani s-a implicat într-o relaţie cu Virgil Ogășanu.

S-a iubit cu patimă cu Adrian Pintea, celebru pentru performanța din ”Hamlet”, dar și pentru rolul Iancu Jianu. Pintea era mai tânăr decât Irina Petrescu cu 13 ani, dar diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se iubească. ”Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decât mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea  la un moment dat, Adrian Pintea. Cei care le-a fost în preajmă spun că Irina Petrescu a refuzat un rol la Hollywood ca să nu fie departe de iubitul ei.

Irina Petrescu şi Adrian Pintea se cunoscuseră când el era încă student, când el avea 23 de ani, iar ea, 36. După doi ani de relaţie, ea a primit un crunt diagnostic: cancer la sân. A luptat cu boala şi şi-a extirpat un sân, dar lovitura i-a afectat profund şi relaţia. Adrian Pintea a avut o cădere, cu gândul că o putea pierde pe Irina Petrescu. Apoi a început să-şi găsească evadarea într-o viaţă dezordonată, care  a dus la destrămarea relaţiei. Ulterior, Adrian Pintea s-a căsătorit.

Una dintre iubirile actriței Irina Petrescu a fost cu Ştefan Iordache

Ștefan Iordache a vrut să se căsătorească

Una dintre iubirile actriței a fost cu Ştefan Iordache, care şi-a dorit-o de soţie. Actorul îi fusese coleg în timpul studiilor la Institutul de Teatru pe care l-a absolvit în 1963. Această iubire cu Ştefan Iordache a început cu un gest surprinzător făcut de ea.

„Am primit o scrisoare, la început nici nu ştiam de la cine e. Îmi scria că îi e dor de mine şi că vrea să mă vadă. Faptul că cineva se îndrăgostise de mine, o actriţă cunoscută, cum devenise Irina Petrescu, m-a copleşit. Am iubit-o şi eu, atunci, pentru iubirea ei. Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii. Mi-a spus în faţă: «Cum îţi îmaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu?»”, a povestit actorul în volumul „Regele Scamator Ştefan Iordache”, al Ludmilei Patlanjoglu.

Pierderea iubirii a fost dublată şi de dura luptă cu cancerul pe care a continuat-o timp de 30 de ani. În cele din urmă, maladia i-a pus capăt vieţii, pe 19 martie 2013, la 71 de ani.

Irina Petrescu a fost la Hollywood

Irina Petrescu a avut o şansă rară pentru actorii din cinematografia română, aceea de a juca la Hollywood. A refuzat oferta din iubire. „Nu este o legendă. Irina Petrescu a fost la Hollywood şi i s-a propus să rămână acolo”, spunea criticul de film Irina Margareta Nistor într-un interviu prilejuit de moartea actriţei, pe 19 martie 2013.

Hollywood-ul îi remarcase frumuseţea şi distincţia aparte. „Din motive personale, a preferat, însă, să se întoarcă în ţară. A fost modelată de cei mai importanţi regizori români: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Popescu Gopo sau Gheorghe Vitanidis”, spunea Irina Margareta Nistor. Iar marea actriţă chiar recunoscuse, la un moment dat, că fugise de la Hollywood pentru că era nebuneşte îndrăgostită. Fără să spună de cine. Era extrem de discretă în privinţa vieţii personale.