O poveste incredibilă. Un tânăr pictor de icoane din Cluj va face fericiți sute de mii de oameni care au probleme cu vederea. Este nominalizat la World Idol 2021, dar a primit deja o mulțime de distincții.
Inventatorul Alfabetului Culorilor este din Cluj
Clujeanul Tudor Paul Scripor care a inventat Alfabetul Culorilor pentru nevăzători a fost nominalizat la World Idol 2021. Cu ajutorul aplicației Scripor Alphabet nevăzătorii pot distinge culorile hainelor. În România sunt peste 100.000 de nevăzători, iar în Europa 30 de milioane.
După șapte ani de încercări, proiectul lui a fost premiat în 2019 cu medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații de la Geneva.
„Ideea mi-a venit în urma unui workshop la care s-a înscris un student nevăzător. Acesta mi-a dat un feedback negativ. El mi-a reproșat că nu l-am făcut să înțeleagă culorile. Acum dezvoltăm produse și servicii care includ această standardizare împreună cu nevăzătorii. Este vorba de un alfabet al culorilor”, a spus Tudor Paul Scripor, citat de servuscluj.ro.
Pe baza acestui alfabet, Tudor a creat mai multe produse care ajută nevăzătorii. Printre ele se află o aplicație de recunoaștere a culorilor sau cubul Rubick accesibilizat. Totuși acest alfabet nu este făcut pentru cei care s-au născut nevăzători, ci pentru cei care și-au pierdut vederea treptat.
A muncit șapte ani la această invenție
Tudor Paul Scripor a muncit șapte ani la această invenție, apoi a mai așteptat doi ani până a putut să o breveteze. Alfabetul Scripor transformă o dizabilitate într-o abilitate persoanelor nevăzătoare, slab-văzătoare sau cu daltonism.
”În anul 2019, în luna aprilie, împreună cu echipa mea am hotărât să-l lansăm public, deoarece un alfabet trebuie să fie public și gratuit. Ne-am gândit că cea mai bună ocazie ar fi Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva, fiind cel mai cunoscut eveniment. Acolo am avut parte de o surpriză destul de plăcută. Acest alfabet tactil al culorilor a câștigat medalia de aur la categoria artă, cultură și educație, dar și marele premiu oferit de Asociația Inventatorilor din Germania”, povestește inventatorul Tudor Scripor.
Alfabetul este format din culorile galben, roșu, albastru, portocaliu, verde, maro, violet, alb, negru și gri. Poate să reprezinte și nuanțele deschise ale culorilor.
O imprimantă cu ace împinge hârtia și dă niște reliefuri alfabetului: “De exemplu pe cutiile de medicamente există niște puncte. Acele puncte fac parte din alfabetul Braille. Cel al culorilor este de aceeași dimensiune și distanță între puncte ca la Braille. Marea diferență dintre ele este punctul de orientare. În momentul în care nevăzătorii își dau seama că este vorba despre acel punct, știu că au în față alfabetul culorilor. Alfabetul Braille se învață în decursul unui an sau chiar doi spre deosebire de alfabetul culorilor care se învață în decurs de câteva ore”, a eplicat inventator.
Căuta secretul lui Michelangelo și a descoperit o minune
Pictorul Tudor Scripor a descoperit reţetele după care îşi preparau culorile marii maeştri ai picturii.
Amatorii de artă vor putea folosi culori preparate după reţetele secrete ale marilor maeştri ai picturii. Şi asta datorită unuia dintre cei mai bine cotaţi pictori din tânăra generaţie, Paul Scripor. El a descoperit reţetele după care lucrau Michelangelo, Van Gogh, Van Dyke şi Rembrandt. În demersul său, Paul Scripor a fost ajutat de către cercetătorii de la Institutul de Chimie “Raluca Ripan” din Cluj. Munca echipei de artişti şi de savanţi a durat opt ani.
Tudor Scripor spune că a ideea de a redescoperi reţetele secrete ale marilor maeştri i-a venit încă din liceu. Iar acum opt ani a început să lucreze la un proiect menit să ofere artiştilor posibilitatea de a lucra cu culorile folosite de Michelangelor ori Van Gogh. “Tatăl meu este doctor în chimie şi am decis să lucrăm împreună. Apoi, ni s-au alăturat şi colegi ai săi de la Institutul de Chimie. Unii dintre ei au ajuns la vârsta pensionării şi au dorit să îşi continue în acest fel munca ştiinţifică”, a spus Tudor Scripor.
Tânărul artist plastic a pornit de la informaţiile disponibile în biblioteci sau pe Internet. “Circa 30 la sută din informaţiile necesare sunt publice. Însă nimeni nu oferă toate ingredientele folosite pentru prepararea culorilor, ci doar pe cele principale. De asemenea, nimeni nu oferă informaţia referitoare la combinarea ingredientelor şi nici la ordinea în care acestea trebuie combinate”, a spus Tudor Scripor. Aşa că echipa multidisciplinară, condusă de tânărul pictor, a avut de parcurs un drum lung până când a reuşit să descopere secretele preparării culorilor folosite de Rembrandt ori de Van Dyke.
După încercări ce păreau interminabile, cercetătorii au reuşit să descopere reţetele marilor pictori. Tudor Scripor, tatăl său şi colegii lor au folosit doar ingrediente naturale, care erau disponibile şi în perioada în care lucrau marii maeştri ai picturii. Astfel, de exemplu, ei au folosit ulei de mac, pentru a da strălucire culorii, ori uleiul de in, pentru a fixa pigmenţii.
Cine este Tudor Paul Scripor
Tudor Scripor (42 de ani) este considerat unul dintre cei mai talentați pictori de icoane bizantine din România. Este absolvent al secţiei de iconografie a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Cluj. A realizat cea mai mare icoană pe sticlă din România, un triptic aflat în biserica greco-catolică din Mănăştur. De asemenea, el a predat artă bizantină la celebrul Colegiu Beato Angelico din Milano. Acum predă la Universitatea Statului Arizona, din Statele Unite ale Americii. Printre cei care i-au cumpărat icoane se numără şi senatorul republican John McCain, cel care a fost contracandidatul lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale americane de acum patru ani. Sursa: servuscluj.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook