Lucian Lobonea, fost traficant de heroină din Lugoj, condamnat după ce a fost prins în flagrant, se pregătește să devină preot. Fost politician în tinerețe, acesta este acum student la Teologie și, din relatările presei locale, și-ar fi manifestat intenția de a se hirotoni și de a profesa ca preot, complet reabilitat după faptele din tinerețe, petrecute în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Povestea de acum 20 de ani e interesantă și complexă. Fost vicepreședinte al TSD Lugoj, Lucian Lobonea a fost prins în flagrant în noaptea de 9 spre 10 octombrie 2002, în Lugoj, împreună cu alt coleg de partid. Asupra lui, conform relatărilor din presă de atunci, ar fi fost găsită heroină în valoare de 8.000 de dolari. Trebuie precizat că Lugojul a fost numit în deceniile trecute „placa turnantă” a traficului de droguri de mare risc, cu un număr foarte mare de consumatori de heroină.
Operațiunea „Floarea de Colț” s-a finalizat cu prinderea celor doi. Conform EVZ.ro, anchetatorii au arătat că erau membri ai unei rețele coordonate de turcul Ekrem Turhan, considerat principalul coordonator din România în traficul de heroină dinspre Turcia spre Europa Occidentală.
Procurorul de caz l-a trimis în judecată și pe Omar Haysam
La momentul respectiv, rechizitoriul de trimitere în judecată a fost întocmit de procurorul Ciprian Nastasiu, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, cel care l-a trimis în judecată și pe Omar Hayssam, pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak. (Nastasiu, care în prezent e în prezent e avocat în Baroul București, a fost revocat din această funcție de Secția pentru procurori a CSM la propunerea fostului procuror general al României, Laura Codruța Kovesi.)
Conform rechizitoriului întocmit de Ciprian Nastasiu în 2002, fostul lider TSD primea heroina de la colegul de partid, apoi o comercializa. În ianuarie 2002, Lobonea urma să trimită 15 kg de heroina spre Olanda, printr-un curier.
Întreaga operațiune de trafic a fost dată de gol de un client care intrase în sevraj și a apelat la el. Consumatorul a fost prins de polițiștii Antidrog, iar astfel autoritățile au aflat că vicepreședintele TSD Lugoj făcea trafic cu heroina primită de la turcul Ekrem Turhan.
Traficantul, prins în flagrant, cu heroină de 8000 de dolari
După aproape un an de monitorizare, cu un agent sub acoperire, Lucian Lobonea a fost prins după ce a fost de acord să livreze un sfert de kilogram de heroină contra sumei de 8.000 de dolari. Pe durata anchetei, oamenii legii au stabilit că el s-a mai ocupat și de recrutarea unui cărăuş ce urma să transporte din Kosovo până în vestul Europei 60 de kilograme de heroină.
După arestare, Lobonea a colaborat cu procurorii DIICOT și a fost condamnat la 5 ani de detenție, ieșind din pușcărie ceva mai devreme, pentru bună purtare. Informațiile pe care le-a furnizat anchetatorilor au fost eficiente, astfel că în același an a putut fi arestat și turcul Ekrem.
În urma operațiunii s-a mai descoperit cantitatea de 14 kilograme de heroină. Drogurile erau îngropate, din anul 1999, la Băile Herculane, în județul Caraș Severin.
Lobonea, student la Teologie
La distanță de două decenii de momentul prinderii sale în flagrant și condamnarea pentru trafic de droguri, Lucian Lobonea, acum în vârstă de 53 de ani, a decis să studieze Teologia. Conform preoților citați de Lugojeanul.ro, el ar fi în relații apropiate cu Protopopul de Lugoj, care l-ar fi ajutat și cu redactarea unei recomandări, necesară la dosarul de admitere la facultate.
Conform sursei citate, după ieșirea din închisoare, în perioada 2006 – 2019, bărbatul ar fi fost sancționat de cel puțin 16 ori, cu amenzi a căror valoare totală se apropie de 10.000 de lei. În acest context, Judecătoria Lugoj a decis că amenzile pot fi transformate în 300 de ore de muncă în folosul comunității.
Sursa foto: Adrian Pîclișan
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook