Simona Ionescu / Redactor Șef

Ăsta da ou rezistent! Arheologii l-au recuperat întreg după 1700 de ani. FOTO

Ăsta da ou rezistent! Arheologii l-au recuperat întreg după 1700 de ani. FOTO
Arheologii au făcut o descoperire incredibilă, în Aylesbury, Anglia. Un ou a fost recuperat întreg, după 1700 de ani. Toată lumea se întreabă cum a rezistat atâta timp, din perioada romanilor și până acum. Este oul cel mai vechi, descoperit întreg.

Un ou roman din perioada antică, ce are o vechime de 1.700 de ani, a fost descoperit în Aylesbury, Anglia. Oul a rămas perfect conservat și a reușit să uimească arheologii. Este oul cel mai vechi, descoperit întreg.

Oul a fost descoperit în timpul unor săpături obișnuite, în apropierea unui sit cunoscut ca fiind o așezare romană. Totul s-a întâmplat în timpul săpăturilor pentru construirea unui nou centru de artă și cultură. 

Oul face parte dintr-un așezământ funerar care conținea și alte obiecte, precum un vas de lut, un coș de nuiele și trei monede de pe vremea romanilor. Echipa de arheologi de la Oxford Archaeology fusese angajată să efectueze săpături înaintea lucrărilor de construcție ale noului centru de artă și cultură. Ce au descoperit i-a uimit, căci acesta e cu adevărat un ou rezistent. 

Singurul ou care nu s-a deteriorat 

oul cel mai vechi
Oul a fost găsit după 1700 de ani, intact. Foto: AtlasObscura

Oul era protejat de un strat de lut, care l-a păstrat intact. Trebuie să menționăm că arheologii au fost surprinși de găsirea acestuia, deoarece astfel de artefacte sunt extrem de rare și fragile. Este oul cel mai vechi, descoperit întreg.

Spre exemplu, alte ouă descoperite în același loc s-au deteriorat după expunerea la aer, un lichid cu miros sulfuros scurgându-se din ele. O tomografie computerizată a confirmat prezența lichidului și a unei bule de aer. Se presupune că oul provine de la o găină. Coaja sa este de culoare maro deschis, cu o textură fină și poroasă, iar interiorul său este încă intact.

Folosit ca ofrandă pentru zei

Edward Biddulph, șeful săpăturilor la Oxford Archaeology, a confirmat că specialiștii au identificat lichidul din interiorul oului ca fiind o amestecătură de albuș și gălbenuș. Se presupune că oul a fost descoperit într-o groapă cu apă. Există posibilitatea ca oul să fi fost folosit ca și ofrandă pentru zei între anii 270 și 300 e.n.

Biddulph a remarcat: “Acest ou are un potențial imens pentru cercetare. Era de așteptat să se fi degradat de-a lungul secolelor, dar este încă într-o stare remarcabilă. Este cu adevărat incredibil și ar putea fi cel mai vechi ou de acest fel descoperit vreodată.”

Oul a fost transportat la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. În cultura romană, acesta reprezenta simbolul vieții, al renașterii și al fertilității, fiind utilizat în ritualuri religioase și ofrande funerare. Oul era, de asemenea, un aliment obișnuit în dieta romană. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre