Simona Ionescu / Redactor Șef

Averea lăsată în urmă de Elisabeta II se numără în bijuterii cu diamante mari și exagerat de scumpe. Istoria consemnează și un leșin

Averea lăsată în urmă de Elisabeta II se numără în bijuterii cu diamante mari și exagerat de scumpe. Istoria consemnează și un leșin
Poate nu știați, dar Colecția Regală de bijuterii a Marii Britanii cuprinde o adevărată avere sub formă de pietre prețioase montate sub forma unor giuvaeruri unice, realizate de cei mai mari artiști, și care conțin inclusiv bucăți din cel mai mare diamant găsit vreodată.

Peste câteva zile, regina Elisabeta II va fi înmormântată purtând două bijuterii simple – verigheta ei din aur galez și cerceii cu perle. Însă, cea care a fost cel mai longeviv monarh și șef de stat în exercițiul funcțiunii, lasă în urmă o colecție impresionantă de coroane și bijuterii personale, inclusiv obiecte care conțin nouă pietre tăiate din cel mai mare diamant găsit vreodată.

The Sun dezvăluie poveștile din spatele bijuteriilor Coroanei Britanice. Diamantul Cullinan, cel mai mare diamant brut de calitate prețioasă găsit vreodată, cântărind 3.106,75 carate, descoperit la mina Premier No.2 din Cullinan, Africa de Sud, la 26 ianuarie 1905 și numit după Thomas Cullinan, proprietarul minei, i-a fost prezentat regelui Edward VII în 1907.

Bijutierul care a tăiat cel mai mare diamant din lume a leșinat după ce l-a despicat

Regele Edward VII l-a trimis la cel mai bun tăietor din lume, Joseph Asscher din Amsterdam, care a despicat piatra de 3.106 carate – și, se spune, a leșinat imediat. Ulterior, din diamant au fost șlefuite nouă prețioase. Cea mai mare bucată, de 530 de carate, denumită Cullian I sau „Marea Stea a Africii” a fost montată, la cererea regelui, în manerul sceptrului Casei Regale Britanice, unde a rămas până în prezent, scrie Royaldiamante.ro.

Ulterior, au mai fost tăiate alte bucăți. În timpul domniei regelui George V s-a comandat montarea, în Coroana Imperiala a unei bucăți de diamant Cullinan, de 317 carate. Aceasta  a primit numele Cullinan II. Urmând același exemplu, bijuteriile Cullinan III, IV si IV, V, VI, VII au fost montate în coroana reginei Maria (soția lui George V) sau pe alte însemne ale Casei Regale.

Merita amintit că la încoronarea reginei Elisabeta II, în 1952 piesele au primit denumirea „Granny’s chips”, în amintirea bunicii ei. La fel de interesant e că după primele trei părți din diamantul original care au fost față etate rectangular următoarele au primit o formă nouă și inovativă pentru acea vreme, formă de pară. Ultimul diamant din serie, Cullinan IX, a fost montat într-un inel de platină al reginei Marii Britanii.

Fetele britanice au făcut chetă pentru o diedemă regală

În 1893, suma de 5.000 de lire sterline a fost strânsă de la fetele din Marea Britanie și Irlanda pentru a cumpăra un cadou de nuntă pentru viitoarea regină Maria. Această diademă cu diamante a fost cumpărată de la bijutierul regal Garrard, iar restul banilor au fost donați văduvelor și orfanilor bărbaților pierduți când HMS Victoria s-a scufundat, în același an. Regina Elisabeta II a numit bijuteria „tiara bunicii”.

Coroana Sfântului Edward

Coroana Sfântului Edward a fost realizat în 1661 pentru încoronarea lui Carol II și restaurarea monarhiei. Se știe că a costat 13.000 de lire sterline – aproximativ cât trei nave de război.  Ulterior, Lordul Protector Oliver Cromwell a vândut sau a distrus coroana regală medievală, îndepărtând bijuteriile și topind aurul în monede cu ștampila „Commonwealth of England”.

Globul Suveranului, reprezentând autoritatea lui Hristos pe Pământ, este acoperit cu 365 de diamante, 18 rubine, nouă smaralde și nouă safire. Sceptrele Suveranului cu porumbel și cruce, au costat 1.465 de lire sterline. Din 1911, crucea din sceptru conține celebrul diamant Cullinan I, despre care a, vorbit anterior. În prezent, coroana Imperială de Stat, conține bijuterii din coroana lui Carol II din 1661, refăcută și completată pentru George I în 1714, de regina Victoria în 1838 și de tatăl reginei, George VI, în 1937.

Colierul și cerceii reginei Victoria

Regina a purtat acest colier și cerceii cu diamante de 160 de carate la încoronarea sa din 1952. Realizate din 28 de pietre prețioase, aceste bijuterii au aparținut stră-străbunicii sale, Regina Victoria, care le-a lăsat moștenire Coroanei la moartea sa, în 1901.

Colierul art deco Delhi Durbar

Bijutierii din India care au realizat o coroană pentru George V au creat și un colier de smaralde, în stil art deco pentru soția sa, Maria. Aceasta a adăugat diamantul Cullinan VI. În 1981, regina Elisabeta II i-a dăruit prințesei Diana colierul Art Deco din smaralde, pe care prințesa l-a transformat într-o bentiță uimitoare.

Cerceii Greville cu diamante în picătură de pară

Acești cercei catalogați de experți drept „amețitori” au fost realizați de Cartier în 1938. Văduva bogată Dame Margaret Greville i-a lăsat toate bijuteriile sale Reginei Mamă, inclusiv acești cercei. Au fost purtați, de asemenea, de regină și de prințesa Diana.

Cerceii reginei Victoria

Regina Elisabeta II a moștenit de la Regina Maria cei doi cercei cu diamante perfect asortați care fuseseră ai Reginei Victoria. Victoria a avut două diamante perfecte,  cu tăietură strălucitoare, montate în cercei, pe care i-a purtat într-un portret din 1837, când avea 54 de ani. Regina Elisabeta, care a moștenit bijuteriile de la regina Maria, a purtat cerceii Victoriei pe tot parcursul vieții sale, inclusiv la ceremonia anuală a Ordinului Jartierei de la Windsor.

Ordinele familiei regale

Regina a purtat adesea un ordin dăruit de tatăl ei, George VI, ordinele fiind cadouri din partea Suveranului pentru membrii apropiați ai familiei. Acestea nu sunt niciodată făcute publice și prima dată când cineva află despre ele este atunci când o regină poartă unul, cum a fost cazul Dianei în 1982. Și regina consort Camilla poartă unul oferit de Elisabeta. La ocazii de stat, Regina Mamă purta două – unul de la soțul ei și altul de la fiica ei.

Diadema cu franjuri  a regelui George III

Această piesă, cu rânduri verticale de diamante, a aparținut regelui George III și a fost purtată pentru prima dată de regina Victoria. În 1947, Regina Mamă dat-o fiicei sale „drept „ceva împrumutat”, conform tradiției, să o aibă pentru căsătoria cu Philip. Istoria a consemnat că, fix în ziua nunții, rama tiarei s-a rupt. Bijutierul curții a alergat la atelierul său, sub escorta poliției, pentru a o repara la timp bijuteria pentru ceremonie.

Prințesa Anne a purtat și ea diadema, la nunta sa cu căpitanul Mark Phillips în 1973, la fel ca și prințesa Beatrice, când s-a căsătorit cu Edoardo Mapelli Mozzi în luna iulie a acestui an.

Broșa Cullinan, preferată de Elisabeta II

Din celebrul diamanta Cullian, regina Elisabeta a purtat o broșă împodobită cu una din pietrele extrase după tăierea celui mai mare diamant din lume. Este cea mai valoroasă bijuterie deținută de Elisabeta II și a purtat-o rar, la ocazii speciale, cum ar fi la Palatul Buckingham, cu ocazia Jubileului de Diamant din 2012.

Diadema de Stat a regelui George IV

Regele a conceput personal această diademă încrustată cu diamante pentru încoronarea sa, dar s-a răzgândit și nu a purtat-o niciodată. În schimb, regina Victoria a purtat-o la Încoronarea sa și a folosit-o în următorii 30 de ani. Regina Elisabeta II a purtat-o în fiecare an la deschiderea oficială a Parlamentului – și a fost fotografiată purtând-o în timbre poștale.

Broșa cu safire a prințului Albert

Cu o zi înainte de nunta lor din 1840, Albert i-a dăruit reginei Victoria această broșă magnifică, cu un safir alungit înconjurat de 12 diamante rotunde. La moartea ei, regina a precizat că aceasta urma să fie păstrată pentru toate reginele viitoare. Regina Elisabeta II a purtat-o de multe ori, inclusiv la lansarea unei bărci de salvare în 1972.

Tiara Cambridge Lover’s Knot

Regina Maria a lăsat această tiară uimitoare cu diamante și perle reginei, care a purtat-o la ocazii de stat. În 1981, regina i-a dăruit-o Dianei, când aceasta s-a căsătorit cu Prințul Charles. Rămasă în familie, mai târziu, prințul William i-a dăruit-o soției sale, Kate Middleton, care, la fel ca Di, a purtat-o asortată cu cercei cu perle.

Tiara marii ducese Vladimir

Marie, soția celui mai bogat aristocrat din Rusia, a cheltuit o avere pe o tiară Cartier cu diamante și perle. Scoasă clandestin din Rusia după revoluția din 1917, regina Maria a cumpărat-o de la aceasta și a lăsat-o moștenire reginei Elisabeta II în 1953.

Tiara Kokoshnik a reginei Alexandra

Tiara i-a fost dăruită la aniversarea nunții de argint cu Prințul de Wales în 1888. Este identică cu cea deținută de sora ei, împărăteasa Rusiei. Regina Maria și nepoata ei, regina Elisabeta, au purtat-o adesea.

Sursa foto: Thesun.co.uk

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre