Este o descoperire rară, spun arheologiii din Israel. Au descoperit o toaletă de lux, pentru un om bogat, poate chiar rege, pe vârful unui munte. Se estimează că are o vechime de circa 2.700 de ani, adică una dintre cele mai vechi din lume.
Ce vor să afle arheologii de la cea mai veche toaletă de lux
Arheologii au descoperit recent o toaletă privată veche de 2.700 de ani în rămășițele unei vechi moșii regale din Ierusalim. Este o descoperire rară, întrucât acum mii de ani cacatul în toalete era un lux doar pentru elită. Băile private erau „găsite doar în foarte puține locații din Israel și Ierusalim”, a declarat Yaakov Billig, arheolog și director al cercetării.
Toaleta este sculptată din calcar, cu un scaun confortabil și o gaură în mijloc, „deci oricine stă acolo ar fi foarte confortabil, a apreciat Billig. Toaleta era situată deasupra unei fose septice. A fost găsită în interiorul unei cabine dreptunghiulare care ar fi servit drept baie antică.
Baia deținea, de asemenea, 30 – 40 de boluri, a declarat Billig pentru Haaretz. El a speculat că bolurile ar fi putut fi folosite pentru a ține odorizantul sub formă de ulei sau tămâie cu miros plăcut.
„Majoritatea oamenilor erau forțați să găsească un loc cât de cât liniștit pentru a se ușura. Aproximativ 1.000 de ani mai târziu, un grup de rabini au purtat o discuție despre cine ar trebui considerat un om bogat. Diferiți rabini sugerează tot felul de răspunsuri”, spune Billing.
Ce mâncau și ce boli aveau oamenii acum 2700 de ani
Arheologii au colectat probe de oase de animale și ceramică, precum și sol găsit în fosa septică de mai jos. Ei speră să afle date despre stilurile de viață, dietele și bolile vremii.
În apropiere de toaletă, Billig și echipa sa au descoperit dovezi ale unei grădini pline de copaci ornamentali, pomi fructiferi și plante acvatice.
Toate aceste relicve îi ajută pe cercetători să recreeze imaginea unui conac „extins și luxuriant”. Arheologii au descoperit pentru prima dată rămășițele vechiului conac de pe promenada Armon Hanatziv din Ierusalim în urmă cu doi ani, iar săpăturile continuă. Era „probabil un palat al unuia dintre regii Regatului Iudeii”, a spus Billig în videoclip.
Aceasta nu este prima dată când arheologii sunt interesați de obiceiurile de baie ale oamenilor antici. Înregistrarea arheologică conține câteva indicii despre ceea ce strămoșii noștri ar fi folosit ca hârtie igienică. Se pare că oamenii antici aveau o mare varietate de soluții, de la știulete de porumb, până la zăpadă.
Descoperirea a fost făcută recent în timpul săpăturilor făcute de către Autoritatea pentru Antichități (IAA) și Orașul David. Săpăturile au început pentru a verifica zona înainte de construirea unui nou complex turistic. Sursa: livescience.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook