Nenorocirea s-a petrecut la doar o lună după ce România a fost zguduită de marele cutremur de 7,2 grade, care a distrus Bucureștiul. 17 aprilie 1977 era ultima zi de tabără a mai multor liceeni de la Școala Germană nr. 1, în prezent liceul Brukenthal.
Copiii se aflau într-o tabără de schi, coordonați de profesorii Richard Schuller, Anneliese Frisch și Sigrid Avram, ultima fiind însărcinată în patru luni și jumătate. După două zile în care a nins ca în povești, copiii au pornit să schieze la Șaua Caprei, un loc idilic deși profesorii au fost sfătuiți să nu riște, pentru că natura le poate face o surpriză neplăcută.
Un singur copil a scăpat
Unul dintre copii s-a întors la cabană să-și ia ochelarii de schi pe care i-a uitat, iar ceilalți au început să urce pârtia, pentru a bătători zăpada. În câteva minute însă, s-a produs o avalanșă atât de puternică, că unda de șoc a spart chiar și geamurile cabanei Paltinul, aflată la o jumătate de kilometru distanță, locație ce fusese rezervată lui Niculae și Elena Ceaușescu.
Când băiatul s-a întors, a văzut toată nenorocirea și a ajuns din nou la cabană să povestească ce s-a întâmplat. ”A fost o tragedie greu de imaginat. A anunțat cabanierul și așa am aflat de nenorocire. Era în jurul orei 10:00 când s-a produs avalanșa prin alunecare. Este una dintre cele mai perfide avalanșe. Nu face zgomot. Stratul de zăpadă alunecă în falii mari”, a spus Liviu Miu, fostul șef al Salvamont în acel moment, potrivit ziarului Jurnalul.
Autoritățile comuniste au păstrat totul sub tăcere
Au fost chemați imediat salvatorii montani, dar din păcate aceștia au ajuns târziu din cauza vremii neprielnice, iar căutările au început abia a doua zi. S-a deszăpezit întâi drumul, pentru a reuși să facă loc mașinilor de armată să urce, iar de la Bâlea Cascadă s-a luat telecabina pentru a ajunge la Bâlea Lac.
Din nefericire, părinții copiilor înghițiți de furia zăpezii au rămas jos și a fost nevoie de oamenii legii pentru a ține situația sub control. S-a anunțat despre eveniment a cincea zi de la tragedie, fiind publicată o fotografie cu avalanșa în ziarul local „Tribuna”, la rubrica informații.
Dar despre cele 23 de suflete trecute în lumea drepților, nimeni n-a pomenit nimic… Mai sus de cabana Bâlea Lac există o placă comemorativă cu numele și vârsta sufletelor plecate mult prea devreme la dreapta Domnului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook