Există un loc în această țară africană unde se găsesc mai multe biserici vechi de aproape 1300 de ani, conservate perfect și care pun la grea încercare pe oricine vrea să ajungă la ele. Curajoșii, care se avântă să urce pereții de stâncă, au senzația că picturile rupestre din biserici abia ce au fost finalizate.
Datând din secolul al VI-lea, cele 11 biserici monolitice, deschise în blocuri de piatră, se găsesc într-o regiune muntoasă din inima Etiopiei, lângă un sat tradițional cu locuințe circulare. Lalibela este un loc important al creștinismului etiopian, și astăzi un loc de pelerinaj și devoțiune, arată Ethiopia Travel Inspiration.
Bisericile din stâncă sunt renumite pentru modul în care au fost efectiv scobite în piatră, dar și pentru picturile străvechi perfect conservate, locația pitorească, priveliștea magnifică, istoria frumoasă, manuscrisele vechi și drumul dificil de parcurs până la ele. Pentru a ajunge la majoritatea acestor biserici păstrate de călugări și preoți, pelerinii trebuie să se cațăre pe munți, ca alpiniștii. Conform Lonely Planet, e nevoie de o ascensiune dificilă ce durează minim 45 de minute.
Cu toate acestea, bisericile sunt active, cu credincioșii care urcă pe stânci de mai multe ori pe săptămână, inclusiv mame cu copiii pe spate, femei însărcinate, bebeluși și bătrâni care vin pentru a participa la slujbe.
Etiopia, una din primele țări majoritar creștin ortodoxe
Fiind una dintre primele țări care a adoptat creștinismul, Etiopia are o vastă moștenire de biserici și mănăstiri ortodoxe, construite pe vârfuri de deal sau tăiate în stânci. În prezent, Biserica ortodoxă etiopiană, cunoscută drept Täwahedo, ceea ce în limba locală înseamnă unitate, numără circa 45 de milioane credincioși, ceea ce reprezintă 60% din populația Etiopiei.
Este cunoscut faptul că în anul 330, religia creștină a luat amploare în Etiopia, fiind declarată de regele țării, Ezana cel Mare, religie de stat, acesta ordonând și construirea bazilicii Sfânta Maria din Tsion. O frumoasă legendă spune că aici, Menelik, nimeni altul decât fiul regelui Solomon și al Reginei Sheba, a adus mult căutatul Chivot al Legii.
Odată stabilit creștinismul religie oficială a țării, călugării au tradus Biblia și alte texte religioase din limba greacă. Astfel, localnicii au putut să își asume în cunoștință de cauză dreapta credință. O serie de biserici și mănăstiri spectaculoase au fost construite în zone greu accesibile până azi.
Cea mai periculoasă biserică din lume
Probabil cea mai inaccesibilă și apreciată este biserica Abuna Yemata Guh, din Etiopia de Nord. Această datează din secolul al VI-lea este săpată direct în stâncă, la mare altitudine, mai exact la 2500 de metri. Orice pelerin, credincios sau turist care vrea să ajungă la ea e pus la grea încercare, necesitând cunoștințe serioase de alpinism, pentru a urca piatra abruptă. Dar și mult curaj, deoarece traseul este înfricoșător. Ei trebuie să escaladeze marginea îngustă a muntelui, fără să aibă la dispoziție vreun sistem modern de siguranță.
Biserica a fost întemeiată de Abuna Yemata, unul dintre cei nouă misionari locali, în partea de sus a muntelui Debre Damo. În prezent aceasta e mănăstire și e cunoscută pentru colecția sa de manuscrise creștine unice în lume.
Pentru a ajunge la ea, vizitatorii și credincioșii deopotrivă trebuie să traverseze o puncte de piatră naturală, fără balustrade, de unde pot cădea 250 de metri în gol, pe oricare dintre părți. Apoi mai au de parcurs un ultim pod îngust de lemn, urmat de o escaladă pe un perete vertical de stâncă care are înălțimea unui bloc cu 16 etaje. Alpiniștii animați de credință trebuie să vină cu picioarele goale, deoarece stanca e considerată loc sfânt, nefiind permis să atingă încălțați. „Trasele sunt binecuvântate”, asigură călugărul care se ocupă de mănăstire, garantând că niciun credincios nu a căzut vreodată.
Pe lângă manuscrisele străvechi, biserica găzduiește unele dintre cele mai vechi reprezentări ale artei creștine din lume, picturile sale rupestre fiind perfect conservate. În interior, pereții din gresie sunt împodobiți cu portretele protagoniștilor Bibliei, precum și cu reprezentări ale pildelor Cărții Sfinte. Aerul uscat au păstrat aceste lucrări de artă în perfecțiunea lor originală.
Sursa foto: Instagram, Ethiopia Travel Inspiration
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook