Simona Ionescu / Redactor Șef

Minunile de la Biserica Țicleni, locul unde Dumnezeu lucrează prin oameni. De ce vin copiii la preotul Țicleanu

Minunile de la Biserica Țicleni, locul unde Dumnezeu lucrează prin oameni. De ce vin copiii la preotul Țicleanu
Într-o lume în care mulți au uitat de frumos, există un loc unde bunătatea se împletește cu rugăciunea, iar minunile se fac simțite: biserica Țicleni.

Biserica Țicleni din județul Gorj este locul unde mici sau mari, uităm de tot și redescoperim bucuria de a fi copil, dar și tradițiile demult uitate.

Preotul paroh Dumitru Țicleanu de la biserica Țicleni din județul Gorj poate fi numit pe drept cuvânt, duhovnicul copiilor. Cu șapte ani în urmă, sfinția sa a înființat un atelier de creație denumit „Semne cusute-tradiții care ne definesc”, unde participă, de fiecare dată, zeci de copii.

Periodic, cei mici, lasă în spate telefoanele și tabletele și vin la ateliere de creație unde sunt inițiați în tainele semnelor tradiționale de ii sau cămăși de promotoare ale tradiției populare, Maria Marcela Mincea, Aurica Țicleanu, Reolina Purea, Elena Mărgineanu, Viorica Vîlceanu. Cei mici au și un loc de joacă în curtea bisericii, unde se distrează în voie, spre marea bucurie a preotului, care-i privește cu infinită dragoste.

Atelier de creație la biserica Țicleni, județul Gorj

Prima întâlnire de lucru a avut loc pe 4 februarie

Prima întâlnire din cadrul atelierului intitulat „Semne cusute-tradiții care ne definesc”, a avut loc anul acesta pe data de 4 februarie, și au participat peste 20 de copii de diferite vârste. Pentru că cei mici au fost extrem de încântați, a avut loc la doar o săptămână și cea de-a doua întâlnire, unde micuții au învățat ce înseamnă quilling-ul de la Eugenia Ciocoiu, care a venit să-i învețe pe cei mici câteva dintre tehnicile acestei minunate forme de artă.

O metodă fantastică prin care se realizează un model decorativ, obținută prin rularea unor fâșii înguste de hârtie, colorate, răsucite și îmbinate anterior. De asemenea, copiii au fost extrem de bucuroși să învețe cum se fac pănușile de porumb, de la doi enoriași, Damian Lumezeanu și Costel Lumezeanu. Tinerii au admirat totodată superbele ii și cămăși tradiționale expuse în biserică, iar în prima săptămână a lunii martie a avut loc și un atelier de mărțișoare.

„Așa păstrăm tradițiile populare, le arătăm copiilor că ele nu sunt perimate, că avem obligații morale față de generațiile din trecut”

„Să vezi acești copii, care sunt de la vârste de 4 ani până la 17 ani, sunt interesați de ceea ce le arată doamnele! Pentru mine este o bucurie. Am pornit de la ideea de a face ceva pentru a îi scoate pe copii din monotonia calculatoarelor și telefoanelor, lucruri care nu le fac bine la sănătate.

1 martie la biserica Țicleni

Să îi scoatem din casă! Participarea este mult mai bună decât ne așteptam, iarăși un motiv de bucurie. Am noroc de oameni buni și frumoși în Parohia Țicleni. Doamnele care îi învață pe copii să coase sunt extraordinare și le mulțumesc! Așa păstrăm tradițiile populare, le arătăm copiilor că ele nu sunt perimate, că avem obligații morale față de generațiile din trecut, tradiția trebuie promovată și trebuie să ne mândrim cu aceste lucruri acre ne definesc, ca și nație.

Și doamna Jeni de la Târgu-Jiu, colega și prietena soției mele, vine și îi învață pe copii tehnici quilling”, a mărturisit părintele Dragomir Țicleanu.

Foto: oltenialive.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre