Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai scumpă gară din lume. Seamănă cu un porumbel care părăsește mâinile unui copil

Cea mai scumpă gară din lume. Seamănă cu un porumbel care părăsește mâinile unui copil
Gara Oculus din New York este cea mai mare și cea mai scumpă gară din lume. Dar și un nod de transport al World Trade Center, care deservește zilnic aproximativ 200.000 de pasageri. Arhitectul a dorit să semene cu un porumbel care pleacă din mâinile unui copil.

Turiștii care vizitează Memorialul 11 septembrie 2001 de la Ground Zero, vor observa o clădire mare și albă, cu vârfuri de oțel în formă de aripi care se întind spre cer. Este Oculus, un centru comercial construit alături de One World Trade Center și cea mai mare gară din lume. Arhitectul a dorit să semene cu un porumbel care zboară din mâinile unui copil.

Casa stației Oculus a costat 4 miliarde de dolari

Clădirea este una dintre multele care au fost incluse în planul orașului de reconstruire a World Trade Center după 11 septembrie. Stația are cinci șine și patru peroane în mijlocul unei bucle de întoarcere. Trenurile din New Jersey folosesc bucla pentru a se întoarce în New Jersey, iar platformele se află la patru etaje sub nivelul solului. Etajul imediat deasupra peroanelor este ocupat de mezaninul pentru tarife al stației.

Casa stației Oculus a costat 4 miliarde de dolari

Cea mai scumpă gară din lume

Stația WTC Cortlandt a metroului din New York este adiacentă și deasupra mezaninului. Casa stației Oculus, în valoare de 4 miliarde de dolari, proiectată de arhitectul spaniol Santiago Calatrava, este formată din nervuri albe care se întrepătrund la mare înălțime deasupra solului. Interiorul casei stației Oculus conține două etaje subterane, care adăpostesc o parte din centrul comercial Westfield World Trade Center.

De ce a fost botezată Oculus

Arhitectul spaniol Santiago Calatrava care a proiectat Oculus, a vrut să semene cu un porumbel care părăsește mâinile unui copil. Acest lucru se poate vedea în coloanele înalte și încrucișate din oțel care alcătuiesc exteriorul. Împreună, această serie de coloane formează o pereche de aripi de 350 de picioare. Numele de Oculus provine de la fâșia de ferestre, sau luminatoare, de-a lungul coloanei a acoperișului.

În arhitectură, Oculus se referă la o deschidere rotundă sau asemănătoare unui ochi cu vedere spre cer. Această deschidere permite, de asemenea, ca lumina soarelui să pătrundă în fiecare dimineață. Unghiul ferestrelor este plasat în mod special astfel încât, în fiecare an, la aniversarea atacurilor, soarele strălucește direct prin luminator și luminează sala principală la ora 10:28, ora prăbușirii celui de-al doilea turn.

Sursă foto: 911groundzero.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre