Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai veche bibliotecă din lume. Printre manuscrise se află și capodopera Epopeea lui Ghilgameș

Cea mai veche bibliotecă din lume. Printre manuscrise se află și capodopera Epopeea lui Ghilgameș
Numită după ultimul mare rege al Imperiului Neo-Asirian, cea mai veche bibliotecă cunoscută din lume este biblioteca lui Assurbanipal. Cu o vechime de aproape 2800 de ani, biblioteca prezintă o colecție de peste 30.000 de tăblițe de lut, precum și fragmente care conțin texte de toate tipurile, din secolul al VVII-lea.

Situată în anticul oraș Ninive (astăzi Kuyunjik, în nordul Irakului), cea mai veche bibliotecă din lume a fost descoperită în secolul al XIX-lea de arheologul britanic Sir Austen Henry Layard și oferă o fereastră unică spre cunoașterea și viața din Orientul Apropiat de acum peste 2.800 de ani.

Biblioteca era și un centru de învățare deschis preoților, savanților și scribilor respectați

Cea mai veche bibliotecă din lume. Printre manuscrise se află și capodopera Epopeea lui Ghilgameș
Tăblițe care se găsesc în cea mai veche bibliotecă din lume

Cea mai veche bibliotecă cunoscută din lume a fost înființată de Assurbanipal, un rege cunoscut în acea perioadă nu doar pentru cât de bun militar era, cât mai ales pentru pasiunea pentru cultură și știință. Regele știa să scrie și să citească în limbile akkadiană și sumeriană și deținea cunoștințe vaste despre matematică, astronomie și divinație.

Regele și-a îmbogățit colecțiile și cu tăblițe obținute prin pradă de război

Cea mai veche bibliotecă din lume se află în Irak
Cea mai veche bibliotecă din lume se află în Irak. Sursă foto: descoperiri.ro

După moartea fratelui său mai mare, Sin-iddina-apla, în 672 î.Hr., Assurbanipal a devenit moștenitorul tronului și a decis să creeze o bibliotecă regală care să păstreze și să organizeze cunoașterea epocii sale. Dar biblioteca era totodată și un centru de învățare deschis atât preoților, cât și savanților și scribilor respectați.

Pentru a avea cele mai bun texte, regele și-a trimis cărturarii în toate colțurile imperiului său, din Babilon și Persia, în Siria și Egipt, regele îmbogățindu-și colecțiile și cu unele tăblițe obținute prin pradă de război sau amenințări. Încă din acea perioadă, biblioteca arăta impecabil, având un catalog care clasifica tăblițele în funcție de subiect.

Cea mai celebră piesă este Epopeea lui Ghilgameș

Cea mai veche bibliotecă din lume. Printre manuscrise se află și capodopera Epopeea lui Ghilgameș
Alte tăblițe aparținând celei mai vechi biblioteci din lume

Dintre cele aproximativ 30.000 de tăblițe care se află în bibliotecă, în jur de zece sunt opere literare majore, restul fiind texte practice sau colocviale. Colecția include și dicționare bilingve, precum un „Manual pentru Prințul Ashurbanipal,” care facilita învățarea limbilor sumero-akkadiene.

Textele au fost păstrate datorită unui incendiu din 612 î.Hr., când Ninive a fost distrusă. Atunci focul a ars tăblițele, dar le-a întărit, permițându-le să reziste mileniilor. De asemenea, în cea mai veche bibliotecă din lume se găsește și celebra piesă Epopeea lui Ghilgameș, cea mai veche scriere literară păstrată a umanității.

Tot în bibliotecă se găsește și povestea creației Enuma Eliș și mitul primului om, Adapa. Majoritatea tăblițelor se află acum la Muzeul Britanic din Londra, care deține peste 30.000 de piese din colecția Ninive.

 

Citiți și:

Cea mai ciudată chestie! A fost creată Biblioteca Mirosurilor

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *