În anul 1349, a fost groaznic când Moartea Neagră a nimicit jumătate din Europa. În 1918, gripa a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni, majoritatea adulți tineri. Dar, de departe, cel mai cumplit an din istoria omenirii a fost 536. Pământul n-a mai văzut așa ceva.
„A fost începutul uneia dintre cele mai rele perioade pentru a fi în viață, dacă nu chiar cel mai rău an”, spune McCormick, istoric și arheolog care prezidează Inițiativa pentru Știința Trecutului Uman al Universității Harvard.
Cel mai rece deceniu din ultimii 2300 de ani
O ceață misterioasă a cufundat Europa, Orientul Mijlociu și părți din Asia în întuneric, zi și noapte, timp de 18 luni. „Pentru că soarele a emis lumina sa fără strălucire, ca și luna, pe parcursul întregului an”, a scris istoricul bizantin Procopius. Temperaturile din vara anului 536 au scăzut cu 1,5°C până la 2,5°C, inițiind cel mai rece deceniu din ultimii 2300 de ani.
Cronicile irlandeze consemnează „o lipsă de pâine din anii 536-539”
Zăpada a căzut în acea vară în China, recoltele au fost distruse, oamenii au murit de foame. Cronicile irlandeze consemnează „o lipsă de pâine din anii 536-539”. Apoi, în 541, ciuma bubonică a lovit portul roman Pelusium, în Egipt.
„Ceea ce a ajuns să fie numit Ciuma lui Iustinian s-a răspândit rapid, eliminând între o treime și jumătate din populația Imperiului Roman de Răsărit și grăbind prăbușirea acestuia”, spune McCormick. Istoricii știu de mult timp că mijlocul secolului al VI-lea a fost o oră întunecată în ceea ce se numea Evul Mediu. Însă sursa norilor misterioși a rămas mult timp o enigmă.
Vinovatul, o erupție vulcanică
Acum, o analiză ultraprecisă a gheții de pe un ghețar elvețian, realizată de o echipă condusă de McCormick și de glaciologul Paul Mayewski de la Climate Change Institute din cadrul Universității Maine din Orono, a identificat vinovatul.
În cadrul unui atelier desfășurat săptămâna aceasta la Harvard, echipa a relatat că, la începutul anului 536, o erupție vulcanică cataclismică în Islanda a împrăștiat cenușă în întreaga emisferă nordică. Au urmat alte două erupții masive, în 540 și 547. Loviturile repetate, urmate de ciumă, au aruncat Europa într-o stagnare economică care a durat până în anul 640.
Sursă foto: www.science.org
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook