Simona Ionescu / Redactor Șef

Cele mai vechi mărgele din lume datează de aproape 150.000 de ani. Au fost făcute din cochilie de melc

Cele mai vechi mărgele din lume datează de aproape 150.000 de ani. Au fost făcute din cochilie de melc
Arheologii au găsit 33 de mărgele din cochilie de melc în peștera Bizmoune din Maroc. Arheologii spun că cea mai veche bijuterie cunoscută din lume este veche de aproape 150.000 de ani.

Înclinația oamenilor pentru bijuterii este foarte veche, iar un nou studiu sugerează că cele mai vechi mărgele din lume, realizate din cochilie de melc, ar putea să dateze de aproape 150.000 de ani. Atunci, vânătorii-culegători din ceea ce este astăzi Marocul colectau scoici mici, le găureau și le înșirau pentru a-și împodobi părul, corpul sau hainele.

„Atunci când porți o scoică pe un șnur în jurul unei părți a corpului, îți folosești corpul pentru a trimite mesaje străinilor despre identitatea ta”

Aspectul trebuie să fi fost orbitor, deoarece același tip de scoici perforate s-a răspândit rapid în toată Africa de Nord și în Orientul Mijlociu. Mărgelele cele mai vechi din lume, dacă noile date se confirmă, sugerează că oamenii erau implicați într-un comportament complet simbolic cu 10.000-20.000 de ani mai devreme decât se știa până acum.

„Scoicile sunt speciale oriunde le găsești, deoarece atunci când porți o scoică pe un șnur în jurul unei părți a corpului, îți folosești corpul pentru a trimite mesaje străinilor despre identitatea ta. Toată lumea susține că atunci când ai un comportament simbolic, ai oameni moderni pe deplin capabili.

Două mărgele de scoică i-au uimit pe arheologi

Anterior, cele mai vechi mărgele de scoici cunoscute proveneau din peșterile Contrebandiers și El Mnasra din Maroc, datând de acum 103.000 și 122.000 de ani, și din peștera Skhul din Israel.

Printre oamenii moderni, aceste vechi mărgele din scoici ar fi putut fi apogeul stilului din Epoca de Piatră (SEHASSEH ET AL., SCIENCE ADVANCES)

Dar datele de la Skhul provin din doar două mărgele de scoică dintr-un strat datat aproximativ între 100.000 și 135.000 de ani în urmă”, spune paleoantropologul Alison Brooks de la Universitatea George Washington, care nu a făcut parte din noul studiu.

Bijteriile au fost descoperite la 12 kilometri de Oceanul Atlantic

Noile mărgele au fost descoperite în peștera Bizmoune, o galerie impresionantă în flancul unui munte de calcar de 800 de metri din vestul Marocului, la doar 12 kilometri est de Oceanul Atlantic. Între 2014 și 2018, cercetătorii au excavat 33 de cochilii perforate, de formă ovală, ale moluștei Tritia gibbosula.

Toate cochiliile ovale, cu excepția uneia, de mărimea unei unghii, au fost găsite într-un singur strat de nămol cenușiu, sub formă de lame și raclete de piatră, cărbune de la focuri de tabără antice și fragmente de oase de antilopă sălbatică, gazelă și zebră.

Mărgelele ar putea fi vechi chiar și de 171.000 de ani

Cercetătorii au datat apoi depozite de minerale carbonatice, cum ar fi stalagmitele și pietrele de curgere care s-au format în peșteră. Inclusiv unul lângă gura peșterii care se afla în același strat ca și mărgelele, și care, probabil, s-a format în aceeași perioadă. Aceștia au măsurat descompunerea radioactivă a uraniului în toriu în acea piatră de curgere pentru a o data în urmă cu 142.000 de ani.

Având în vedere marjele mari de eroare în ceea ce privește datarea, cercetătorii spun că există o probabilitate de 95% ca stratul care conține mărgele să aibă o vechime cuprinsă între 120.000 și 171.000 de ani și propun o vârstă de cel puțin 142.000 de ani pentru mărgele, au raportat astăzi în Science Advances.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre