În topul celor mai bune și gustoase dulciuri cu siguranță că eclerul ocupă un loc principal. Cum a ajuns să fie atât de cunoscut.
Cine a inventat eclerul. Povestea neștiută a acestui minunat desert
Oare de ce este eclerul atât de iubit de toată omenirea? Specialiștii spun că acesta nu are doar o aromă îmbietoare ci și o textură aproape perfectă. Și îl găsiți în multe variante, de la ecler cu vanilie, la cel cu frișcă, cafea sau ciocolată. Puțini sunt cei care știu că faimosul ecler are origini franțuzești.
A fost atestat prima dată în anul 1860, dar la început nu a fost această denumire, ci pain de la duchesse”, adică pâinea ducesei. Asta pentru că în acele vremuri era mult mai mic, de forma unui deget și rulat în migdale.
Cine a modernizat eclerul
Despre cel care a adus eclerul la forma pe care o știm a fost un patiser renumit al secolului al XIX-lea, Antonin Carême. Nimeni altul decât cel care a dat lumii întregi și profiterolul. Acesta a umplut eclerul cu crema minunată pe care o iubim toți sau cu gem. Și, pentru ca acesta să aibă gustul nemaipomenit, l-a învelit apoi în fondant. Când au gustat din noul desert, francezii au fost fascinați și comenzile au curs pe bandă rulantă.
Faima i se datorează regelui Eduard al VII-lea al Angliei
Gustoasa prăjitură a primit însă numele de ecler după moartea lui Carême. Cel care l-a făcut faimos a fost însă regele Eduard al VII-lea al Angliei, despre care se știe că era pur și simplu îndrăgostit de acest produs culinar. Cât privește prima rețetă a eclerului, aceasta se spune că a fost consemnată în anul 1884 într-o carte de bucate. Volumul a fost publicat apoi la Boston. Din acel moment eclerul a ajuns în întreaga lume, iar gurmanzii ar da orice pentru un asemenea desert savuros.
Sursă foto: youtube. cora
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook