Tort ecler cu cremă de vanilie și caramel, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani

Tort ecler cu cremă de vanilie și caramel, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani
Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, a pregătit într-o zi, în cadrul îndrăgitului matinal, o delicioasă și interesantă rețetă de tort ecler cu cremă de vanilie și caramel.

Acest Tort ecler cu cremă de vanilie și caramel, preparat de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani nu e cea mai simplă prăjitură de făcut însă, vă asigurăm, merită efortul. Este un desert festiv, deosebit. Pentru blaturile tortului se folosește acel aluat opărit pentru eclere, iar crema de vanilie se va aromatiza și cu puțină scorțișoară.

Ingrediente pentru Tort ecler cu cremă de vanilie și caramel

Pentru 2 blaturi de aluat opărit de aproximativ 24-25 cm diametru: 250 gr apă

100 gr unt cu 82% grăsime

1 linguriță zahăr

sare

250 gr făină

5 ouă

Pentru crema de vanilie: 500 ml lapte

10 gălbenușuri

200 gr zahăr

1 păstaie de vanilie

2 linguri amidon de porumb, sau 4 linguri de făină

250 gr unt cu 82% grăsime

400 gr frișcă

scorțișoară

Pentru 8-10 mini choux-uri: 1/2 din cantitățile de la cele două blaturi

Pentru glazura de ciocolată: 100 gr ciocolată amăruie

100 ml frișcă lichidă

25-30 gr unt

Pentru glazura de caramel: 150 gr zahăr

50 gr unt

50 ml frișcă lichidă

Pentru decor:

zahăr pudră

coajă de portocală

Mod de preparare blat și choux-uri

Se începe cu prepararea blaturilor din aluat opărit și mini choux-uri. Se taie untul în cuburi mici și se pune într-un vas, pe foc, împreună cu apa, zahărul și puțină sare. Se amestecă intens până la topirea untului, iar lichidul începe să fiarbă. Atunci se adaugă toată făina, odată, și se stinge focul. Din nou se amestecă intens până când făina absoarbe tot lichidul și obținem un aluat omogen și destul de dens.

Se lasă aluatul opărit să se răcească bine, apoi se încorporează, pe rând, cele cinci ouă, amestecând și omogenizând aluatul după fiecare. Cu ajutorul unui posh de decorat torturi se formează din aluat 2 cercuri concentrice aproximativ egale, într-o tavă, pe hârtie de copt. Se coc pentru 20 de minute la 180 de grade.

În altă tavă, din cantitățile menționate pentru mini choux se formează rotocoale cât mingea de ping pong. Și acestea se coc pentru 20 de minute la 180 de grade. Se lasă la răcit și blaturile de tort și mini choux-urile.

Preparare cremă de vanilie

Se amestecă gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare până devin foarte spumoase, apoi se diluează cu puțin lapte rece și se încorporează amidonul, sau făina. Restul de lapte se fierbe cu vanilia și se adaugă fierbinte, amestecând intens până se omogenizează compoziția.

Apoi se pune vasul la foc încet și se fierbe crema amestecând continuu până capătă textura unei budinci. Se adaugă un praf de scorțișoară și se lasă crema la răcit, acoperită cu folie. După răcire, se încorporează untul, spumat în prealabil. Se împarte crema în două părți. O parte se lasă simplă, iar o parte se amestecă cu frișca bătută.

Preparare glazuri

Pentru glazura de ciocolată, se pune frișca lichidă la încălzit și se lasă până aproape de punctul de fierbere. Se stinge focul, se adaugă ciocolata ruptă și untul și se amestecă până se topesc cele două ingrediente solide și se omogenizează compoziția.

Pentru glazură caramel se caramelizează zahărul la foc mic, amestecând continuu, iar când capătă culoarea chihlimbarului se adaugă untul și frișca. Se amestecă până se îngroașă și devine cremos.

Asamblare tort ecler cu cremă de vanilie și caramel

Între cele două blaturi de aluat opărit se va pune crema simplă de vanilie, iar deasupra se va întinde jumătate din crema de vanilie cu frișcă. Mini choux-urile se vor umple cu restul de cremă de vanilie cu frișcă, iar o parte se vor glazura cu ciocolată și cealaltă parte cu caramel. Se vor așeza frumos peste crema de deasupra tortului, alternativ, dar și din loc în loc între cele două blaturi. În final, se presară peste tort un strat fin se zahăr pudră, dar și coajă de portocală, pentru un decor de sărbătoare.

Sursa: Chefi la cuțite

I-a luat valul. Cum au fost surprinși Jennifer Lopez și Ben Affleck

Recomandarile noastre