Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă pentru prăjitura Choux Craquelin

Rețetă pentru prăjitura Choux Craquelin
În ediția 4 a sezonului 9 Chefi la cuțite, Elena Matei, o concurentă în vârstă de 22 de ani, de meserie bucătar, a venit să-i impresioneze pe cei trei chefi cu o rețetă de choux craquelin.

Deliciosul desert Choux Craquelin  nu este chiar așa de greu de preparat, deși, trebuie să recunoaștem, necesită multă migală. Dar, merită osteneala. Respectând câțiva pași importanți și lista de ingrediente, puteți pregăti și voi aceste minunate bijuterii culinare.

Ingrediente pentru Choux Craquelin

Pentru cojile de choux: 250 gr lapte, 250 gr apă, 220 gr unt cu peste 80% grăsime, 0,15 gr sare, 0,10 gr zahăr, 280 gr făină, 6 ouă mari

Pentru craquelin: 160 gr unt, 200 gr zahăr brun, 200 gr făină

Pentru cremă: 2 l lapte, 6 gălbenușuri, 200 gr amidon, 250 gr zahăr, 2 gr sare, 2 păstăi de vanilie, coajă de lămâie

Pentru bezea: 6 albușuri, 200 gr zahăr, zeama de la o lămâie, 0,15 gr sare

Mod de preparare

Începem cu aluatul pentru cojile de choux. Se pun într-un vas, pe foc: apa, laptele, sarea, zahărul și untul. Se amestecă până se topește untul și lichidul începe să fiarbă. Imediat, se adaugă toată făina și se amestecă energic până aceasta absoarbe tot lichidul și se hidratează bine. Se lasă la răcit.

După răcirea completă a aluatului se încorporează unul câte unul, ouăle. Cu ajutorul unui posh cu dui stelat se realizează gogoșelele pentru cojile de choux-uri, în tava tapetată cu hârtie de copt.

Cum se pregătește aluatul pentru craquelin

Din untul moale amestecat cu faina și zahăr brun rezultă un aluat care se dă la rece pentru 30 de minute. Apoi se întinde într-o foaie subțire pe masa presărată cu făină. Cu un pahar se decupează cerculețe din aluat.

Se așază fiecare decupaj în formă de cerculeț deasupra fiecărei gogoșele din tavă. Se dă tava la cuptor la 180 de grade, pentru 20-25 de minute. Apoi se lasă cojile de choux craquelin la răcit.

Între timp se prepară crema și bezeaua de albușuri. Se separă albușurile de gălbenușuri.  Se pun într-un vas, pe foc, laptele, sarea, coaja de lămâie răzuită fin și păstăile de vanilie. Într-un bol, se amestecă bine gălbenușurile cu zaharul și amidonul. Se adaugă laptele călduț, în fir subțire și se omogenizează.

Se pune vasul la foc mic și se amestecă continuu în cremă până devine consistentă ca o budincă. Se lasă la răcit, apoi se încorporează untul mixat în prealabil, pentru a deveni spumos. Cu această cremă se umplu cojile de choux. Albușurile se mixează spumă cu un praf de sare și zahărul, adăugând treptat și zeama de lămâie. va rezulta o bezea fermă cu gust ușor acrișor și răcoritor.

Cu ajutorul poshului cu dui se decorează choux-urile deasupra, cu această bezea. Apoi se caramelizează cu lampa specială.

Sursa: Chefi la cuțite

Fiul lui Schwarzenegger a fost bodyguard. Ce mare vedetă a beneficiat de serviciile tânărului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre