Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a fost cel mai mare din istoria țării noastre. S-a simțit până la Moscova, Istanbul, Atena și Marsillia. Puteți să vedeți un ghid pregătit de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) pe YouTube.
81 de ani de la cel mai mare cutremur din istoria României
Cutremurele ne provoacă panică și frică, chiar dacă sunt mici. Seismul din 1977 a speriat câteva generații de români. Ruinele unor clădiri impozante, moartea unor artiști îndrăgiți ne-a speriat pentru totdeauna.
Pe 10 noiembrie, se împlinesc 81 de ani de la cutremurul vrâncean din 1940, amintește INFP.
”A fost cel mai puternic din România secolului XX. 7,7 magnitudine-moment, 150 km adâncime. Ora producerii 3.39, duminica, intensitate maximă: IX (n.r. Scara Mercalli)”, informează INFP.
Echipa de cercetători a institutului a realizat un ghid video „Bucureștii și Cutremurele” pe care îl puteți vizualiza pe canalul INFP de YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=yZvcTefASBg.
Scopul acestuia este de a atrage încă o dată atenția asupra nivelului ridicat al riscului seismic din România (foarte mare și în prezent).
Pagubele produse de seismul din 10 noiembrie 1940
Pe scurt, cutremurul din 1940 a cauzat:
- decesul a 593 de persoane aproximativ și 1271 răniți în România, din care 140 morți și 300 de răniți în București, în special datorită prăbușirii blocului Carlton. De asemenea, a cauzat decesul a 78 de persoane din Chișinău.
- prima prăbușire din Europa a unui bloc înalt din beton armat – Blocul Carlton din București (finalizat în 1936).
- avarierea unui număr mare de clădiri din apropierea epicentrului (precum Panciu, Mărășești, Focșani și Adjud) dar și din localități mai îndepărtate (precum Bârlad, Iași, Buzău, Tecuci și Galați).
- cutremurul a fost simtit și la Sankt Petersburg, Moscova, Samara, Odessa, Istanbul, Atena si chiar Marseille.
- Acest cutremur a avariat sever multe clădiri înalte din București. Nefiind reparate corespunzător (câteva fiind ulterior afectate și de bombardamentele din 1944), s-au prăbușit complet sau parțial la cutremurul din 1977. Printre acestea Blocul Casata, Scala, Wilson sau Belvedere.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook