Profeție cruntă. Un cutremur major ar putea face 5 milioane de victime

Profeție cruntă. Un cutremur major ar putea face 5 milioane de victime
Nimeni pe planetă nu poate spune când se va produce un cutremur devastator. Totuși, seismologii analizează mișcările pământului și situația clădirilor. O profeție cruntă, care ne privește și pe noi.

Chiar și cei care nu au trăit marele cutremur din 1977 sunt speriați la gândul că ar putea trece printr-o astfel de experiență. Au aflat de la părinți și de la bunici despre acea noapte blestemată de 4 martie 1977.  La ora 21.22.22, seismul, cu magnitudinea de 7, 2 grade pe scara Richter, a panicat întreaga țară. Au trecut 44 de ani de atunci, dar încă avem clădiri cu ”bulină roșie” care ar putea pica la un cutremur mai mare.

Profeție cruntă. Un cutremur major ar putea face 5 milioane de victime

Profeție sau știință. Naci Görür, geolog la Universitatea Tehnică din Istanbul, a lansat duminică (27 iunie) un avertisment puternic. El spune că un posibil cutremur la Istanbul ar putea pune în pericol aproape 5 milioane de vieți, scrie evz.ro.

Vineri, 25 iunie, s-a produs un cutremur la Bingöl, care a zguduit estul Turciei cu magnitudinea de 5,3. Naci Görür a spus că un posibil cutremur ar putea afecta barajul Küçükçekmece, care se află pe partea europeană a Istanbulului.

„Există 4 până la 5 milioane de oameni a căror viață este în joc. Mă îndoiesc că barajul Küçükçekmece va rezista în mod corespunzător unui cutremur ”, a declarat el pentru Agenția de Știri Demirören (DHA).

„Linia de avarie din estul Anatoliei începe de la Karlıova din Bingöl și continuă până în sudul Adanei. Linia de falie din nordul Anatoliei începe de asemenea de la Karlıova și continuă până la Istanbul. Zona Karlıova este locul în care aceste două linii de avarie se întâlnesc ”, a adăugat Görür.

Pe 5 martie 1977, se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morți, 2.600 de răniți

Suntem pregătiți pentru un cutremur?

”Chiar și „cutremurele la scară mică arată că nu suntem pregătiți”, a adăugat expertul. El consideră că 4 până la 5 milioane de oameni trăiesc în clădiri nesigure.

„Ministrul nostru pentru Mediu și Urbanizare spune că trebuie consolidate 200.000 de clădiri. Dacă o clădire cu risc are patru etaje și fiecare etaj are două apartamente, avem opt apartamente pe clădire. Dacă înmulțiți acest număr cu 200.000, acesta este egal cu 1,6 milioane de apartamente și cu patru persoane pe locuință. Înseamnă că sunt în joc 4 până la 5 milioane de persoane ”, a adăugat el.

„Desigur, nu toate cele 200.000 de clădiri se vor prăbuși în cazul unui cutremur”, dar acesta este  un risc semnificativ, a conchis Görür.

Istanbul, cu o populație de peste 15 milioane de locuitori, este cel mai populat oraș din Turcia. Mai multe studii arată că orașul va avea de înfruntat în mod inevitabil un cutremur puternic.

Cutremurele din România, în ultimii 30 de ani

Ca și în cazul Bucurestiului, experții avertizează că nu se pune problema „dacă”, ci „când”.

Turcia a suferit cutremure devastatoare în trecut, inclusiv cutremurul de magnitudine 7,4 din Gölcük în 1999. Acest seism ucis peste 17.000 de oameni . Turcia se numără printre zonele cele mai active din punct de vedere seismic din lume, scrie ziarul Daily Sabah.

La noi, cutremurele din ultimii 30 de ani au avut magnitudine de 5,5 și 6,1 pe scara Richter. Ultimul mare cutremur s-a înregistrat pe 30 august 1986, cu o magnitudine de 7,1 pe scara Richter, care a făcut 150 de morți și 500 de răniți. În ultimle două zile din luna mai 1990, a fost o serie de trei seisme, între 6,1 și 7,1 pe scara Richter. Au fost 13 morți și 360 de răniți.

La cutremurul din 1977, în Capitală au căzut 32 de blocuri și clădiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Și-au găsit sfârsitul:Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea împreună cu soțul și cei doi copii. Poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se află în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital. Ca prin minune, soțul ei, scriitorul Romulus Rusan, a fost găsit în viață sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în fața blocului Scala, care s-a prăbușit.

Pe 5 martie, se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morți. 2.600 de răniți. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu, iar cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețutori. În timpul cutremurului din ’77, au murit fetele gemene ale Marioarei Zăvoranu, Camelia și Adriana (9 ani), surorile mai mari ale Oanei Zăvoranu.


4 martie 1977, noaptea de teroare a românilor. În cutremur au murit 1.578 de persoane

Unde vă adăptostiți în caz de cutremur? Triunghiul vieții