Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce se mai numește cazinoul din Sinaia și Casa Diavolului

De ce se mai numește cazinoul din Sinaia și Casa Diavolului
Ridicat în timp record pentru sutele de turiști ce erau aduși cu trenul plăcerii, cazinoul din Sinaia a fost supranumit în perioada interbelică și Casa Diavolului.

Și astăzi este locul care atrage turiștii ca un magnet. Care e motivul pentru care cazinoul din Sinaia mai este numit și Casa Diavolului.

De ce se mai numește cazinoul din Sinaia și Casa Diavolului

A fost și va rămâne una dintre cele mai spectaculoase locuri ale României. Cazinoul din Sinaia a fost ridicat la inițiativa regelui Carol I al României, apariția sa fiind strâns legată de construcția castelului Peleș. Majestatea Sa a dorit ca personalitățile vremii să aibă un loc de relaxare, cât mai aproape de familia regală.

Ca atare, cazinoul din Sinaia a fost ridicat într-un timp record, între anii 1912-1913 după planurile arhitectului Petre Antonescu. Chiar pe locul unde odinioară s-a aflat prima vilă a stațiunii înălțată de însuși prințul Dimitrie Ghica.

Copia fidelă a cazinoului din Monte Carlo

În perioada sa de glorie, în cazinoul de la Sinaia intrau nu mai puțin de 800 de persoane/zi, aduse de la București la Sinaia cu așa numitele trenuri ale plăcerii. Se spune că doamnele, după ce-și pierdeau banii la ruletă, din dorința de a-i recupera puneau la bătaie blănurile și bijuteriile, iar domnii își lăsau aici ceasurile din aur.

Acționarul principal al cazinoului a fost însuși baronul de Marcay, același personaj care a investit și la celebrul cazinou din Monte Carlo. De aceea, s-a dorit ca locația din Sinaia să fie o copie fidelă a edificiului francez.

Tot din lista acționarilor au mai făcut parte politicienii Gheorghe Grigore Cantacuzino și Nicolae Lahovary. La inaugurare au fost prezenți celebrul dramaturg Alexandru Davilla, iar George Enescu a avut un concert extraordinar.

La Salle privee pariau doar persoanele avute

Jocurile de ruletă se desfășurau în marea Sală a Oglinzilor unde pentru început au existat 13 mese, apoi numărul acestora s-a suplimentat cu șapte. În Sala Baccara erau amplasate mesele pentru jocuri de cărți, respectiv baccara, black jack și bineînțeles poker.

Tot aici există Cabinetul Verde şi Cabinetul Baronul de Marcay, Cabinetul Regina Maria, Sala Ferdinand şi Sala Carol I. Dar și o sală mică, exclusivistă, așa numita le Salle privee, cu doar două mese, unde pariau persoanele cu mulți bani.

La superbul cazinou de la Sinaia exista și o tradiție. Înainte de a începe să joace, doamnele și domnii aruncau arginți într-o fântână arteziană care se afla în apropierea clădirii. Odată pătrunși de beția jocului, luau bani cu împrumut și semnau petiții ce valorau o avere. Acesta a fost și motivul pentru care cazinoul din Sinaia a primit și numele de Casa Diavolului.

După cel de-al Doilea Război Mondial, cazinoul din Sinaia a trecut în proprietatea statului, fiind folosit o perioadă de Societatea de Cruce Roșie în scopuri umanitare. Ulterior, superba clădire a devenit Casa de Cultură a Sindicatelor din Sinaia și a adăpostit biblioteca orașului.

Sursă foto: casino-magazine.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre