Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire „de o importanță excepțională” la Vatican. Are legătură cu fiorosul împărat Nero

Descoperire „de o importanță excepțională” la Vatican. Are legătură cu fiorosul împărat Nero
Arheologii au descoperit teatrul descris în textele romane ca fiind al împăratului Nero. Acesta se află sub grădina împrejmuită de ziduri a Palazzo della Rovere, în apropiere de Vatican.

Al cincilea împărat al Romei, Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus a domnit între anii 54 și 68 d.Hr. și este renumit pentru că a fost unul dintre cei mai sângeroși din istorie.

S-au găsit coloane de marmură și tencuială decorată cu foiță de aur

Nero a fost văzut drept tiranul care a avut relații cu propria mamă, și-a băgat în pământ două dintre soții și ar fi cântat la vioară în timp ce Roma ardea. De asemenea, se crede că în teatrul privat care până acum nu s-a știut niciodată unde e, ar fi recitat poezii în fața publicului.

Arheologii au descoperit rămășițele acestui loc pierdut sub grădina hotelului Four Seasons care se construiește lângă Vatican. Este o „descoperire de o importanță excepțională”, întrucât experții au găsit coloane de marmură și tencuială decorată cu foiță de aur, ceea ce i-a determinat să susțină că este vorba despre teatrul lui Nero. Teatrul fusese descris de Pliniu cel Bătrân, un autor și filozof roman în textele sale, acesta sugerând că se afla chiar lângă râul Tibru.

A avut o relație incestuoasă cu mama sa

La începutul domniei, Nero a fost sfătuit și îndrumat de mama sa Agrippina, să poată conduce independent. Se crede că femeia a avut o relație incestuoasă cu fiul ei pentru a-și menține controlul asupra lui. Nero s-a săturat curând de intervenția ei constantă și a pus să fie înjunghiată în 59 d.Hr.

S-a descoperit teatrul lui Nero

N-a durat mult și i-a tăiat capul soției sale, Octavia și l-a prezentat ca trofeu amantei sale, Poppaea, care a devenit a doua sa soție. Nici aceasta n-a gustat fericirea, pentru că Nero a distrus-o cu lovituri de picior. Odată cu ea, a trecut în lumea drepților și copilul nenăscut.

S-a căsătorit a treia cu o femeie al cărei soț a fost obligat să se sinucidă. Documentele sugerează că a executat cu brutalitate un număr mare de creștini și chiar și-a incendiat propria capitală în anul 64 d.Hr., deși unii istorici contestă acest lucru.

„Este o săpătură superbă, la care visează orice arheolog”

Experții au descoperit teatrul său pierdut în adâncul unei grădini împrejmuite de ziduri din Palazzo della Rovere, pe care o excavaseră din 2020 pentru renovarea planificată a clădirii renascentiste cu fresce. Piese de ceramică, mărgele de rozariu făcute din os și neobișnuite cupe de sticlă din secolul al X-lea se aflau printre rămășițe, oferind o privire rară asupra Imperiului Roman.

„Este o săpătură superbă, una la care visează orice arheolog… este atât de rar să poți săpa în această zonă construită și bogată din punct de vedere istoric”, a declarat arheologul șef Marzia Di Mento pentru ABCNews. Lângă lapte potire de sticlă descoperite anterior, Di Mento spune că s-au mai scos la iveală alte șapte. Guvernatorul general al Ordinului Sfântului Mormânt din Ierusalim, Leonardo Visconti di Modrone a confirmat descoperirile sitului.

Pe de altă parte, se așteaptă ca Four Seasons să fie deschis pentru Jubileul Vaticanului din 2025. Pentru acest eveniment sunt așteptate la Roma aproape 30 milioane de persoane. Antichitățile descoperite vor fi mutate la un muzeu, iar ruinele teatrului vor fi acoperite din nou, după ce studiile vor fi finalizate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre