Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire misterioasă în Marea Moartă. Este extraterestră

Descoperire misterioasă în Marea Moartă. Este extraterestră
Oamenii de știință cercetează un mineral care nu are ce căuta pe Pământ. A fost descoperit nu departe de țărmurile Mării Moarte. Oamenii de ştiinţă nu pot explica încă apariția sa.

Un mineral care a fost descoperit doar în meteoriți proveniți Univers, a fost identificat în roci ale Pământului. Aceste roci ciudate au fost găsite pe malul Mării Moarte, granița dintre Israel, Cisiordania și Iordania. Poate fi doar extraterestru.

Aceste roci ciudate au fost găsite pe malul Mării Moarte

Descoperire misterioasă în Marea Moartă

Descoperire uluitoare. Niște roci care nu ar tebui să se afle pe Pământ s-au găsit nu departe de țărmurile Mării Moarte. Este vorba de Alabogdanit, o fosfură minerală, fiind complet necunoscut oamenilor de știință până acum câteva decenii. Acesta a fost identificat pentru prima dată în 1997, după ce fragmente dintr-un mic meteorit de fier au fost recuperate dintr-un râu din Iacuția de Est, Rusia, scrie evz.ro.

O mostră din aceste a fragmente a relevat prezența unei noi structuri minerale, sub forma unor structuri cristaline împrăștiate în amestecul meteoritului.

Descoperitorii i-au dat numele după  geologul rus Alla Bogdanova.  Mineralul nu a mai fost identificat vreodată în roci de pe planeta noastră. Într-un nou studiu, cercetătorii au raportat descoperirea rocii în deșertul Negev din Israel, aflat la sud-vest de Marea Moartă.

Ulterior, alabogdanitul a mai fost observat și în alți meteoriți, sugerând că mineralul rar nu este chiar atât de exclusivist.

”Este prima apariție terestră a unui mineral identificat anterior doar în meteoriți de fier, explică echipa de cercetători.

A luat naștere în urma unui eveniment cosmic

Cercetătorii spun că există totuși posibilitatea ca acesta să fi luat totuși naștere în urma unui eveniment cosmic. Ei sugerează că alabogdanitul terestru se formează doar la presiuni extrem de mari, de peste 25 de gigapascali.

”Astfel de presiuni uriașe pot apărea pe Pământ în cazul unor evenimente catastrofice. Cum ar fi coliziuni cu meteoriți mari, sau în adâncurile planetei, la peste 500 km, în mantaua Terrei”, explică cercetătorii.

Intrigant este faptul că nu există dovezi cu privire la meteoriți mari care să fi lovit planeta în această regiune. Nu există nici un semnal conform cărora rocile din formațiunea Hatrurim ar proveni din adâncul planetei. Astfel, cercetătorii nu pot explica de unde provine acest alabogdanit terestru.

”Așadar, originea alabogdanitului din rocile formațiuni Hatrurim rămâne nerezolvată. Se adaugă la seria de enigme cu privire la acest complex metamorfic neobișnuit”, concluzionează cercetătorii, conform sciencealert.com.


„Trabucul” extraterestru, descoperit în 2017. Teoriile despre „un prim vizitator interstelar identificat vreodată”

De ce nu se mai văd extratereștrii. Ce spun marii fizicieni

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre