Osvaldo Menegazzi, un meșter priceput, și-a dedicat ani de zile pictării acestor cărți extraordinare, în special a celor de tarot. Pasiunea sa pentru acestea a apărut din faptul că a privit tarotul nu doar ca pe o formă de divinație, ci și ca pe niște opere de artă rafinate.
Originare din secolul al XV-lea, cărțile de tarot constau din 78 de piese cu un design complicat, dintre care 22 sunt desemnate pentru divinație. Printre cele mai captivante sunt cărțile de tarot milaneze, renumite ca fiind unele dintre cele mai rafinate din lume. Și asta pentru că fiecare carte este meticulos lucrată manual, ceea ce necesită un proces laborios și complicat și poartă o semnificație unică. Cartea „Soare”, de exemplu, reprezintă energia dătătoare de viață, în timp ce „Steaua” simbolizează visele care se împlinesc.
În 45 de ani, a realizat peste 100 de pachete de cărți
Osvaldo Menegazzi pare să fi fost pasionat de cărțile de tarot de când se știe. În anul 1974 a fondat casa de editură Il Meneghello Edizioni pentru a publica și a face utilizabile pentru public, cărți de joc și tarot vechi, în ediție limitată și numerotată. În 45 de ani, Il Meneghello a realizat peste o sută de pachete de cărți, îmbinând tradiția și inovația. Meșterul a scos la lumină, pentru prima dată în lume, pachetul de cărți de Visconti Brambilla din secolul al XV-lea și a creat ex novo Tarotul lui Hokusai. Totul fabricat în Italia și realizat doar manual.
De când datează cărțile de tarot
Potrivit informațiilor oferite de metmuseum.org, cele mai vechi referințe la tarot datează toate din anii 1440 și 1450 în orașele nordice Veneția, Milano, Florența și Urbino. Din cauza naturii complicate a jocului până în acel moment, este probabil ca acesta să fi început să evolueze mai devreme în decursul secolului.
Cărțile de tarot foloseau suitele italiene standard, cu valori de la 10 la 1 și cu patru cărți cu fața – rege, regină, cal și valet – pentru un total de 56 de cărți. Alături de acestea se aflau un nebun (matto), care era o carte sălbatică, și cele 21 de cărți de atu. Asocierea actuală a tarotului cu ghicitul și cu ocultismul a devenit valabilă abia în secolul al XIX-lea și nu are nicio legătură cu cărțile de tarot medievale.
Care sunt cele mai vechi cărți de tarot
Trei pachete de tarot de lux au supraviețuit de la mijlocul secolului al XV-lea. Se crede că unul dintre aceste pachete a fost realizată pentru Filippo Maria Visconti, ultimul duce de Milano cu acest nume, înainte de moartea sa în 1447. Cunoscut sub numele de The Visconti Tarot, cele 69 de cărți care au supraviețuit din pachet sunt păstrate în Beinecke Rare Book & Manuscript Library a Universității Yale.
Cât privește cărțile de jocuri (de noroc), acestea se crede că au fost inventate în Europa. Se pare că primul joc de cărți „cu atuuri” a luat naștere în Germania, în anii 1420, cu un joc cunoscut sub numele de Karnöffel, în care o suită de cărți cu atuuri putea să bată doar cărți de rang inferior.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook