Nu există turist care să pună piciorul la Costinești și să nu se imortalizeze alături de epavă, nava care în vechime a făcut parte din flota armatorului grec Onassis.
Lansată pe apă sub numele de Empire Strenght și construită pentru Ministerul britanic al Transportului, epava de la Costinești a mai fost cunoscută și sub numele de „Saxon Star“, „Redbrook“ şi, în final, a fost numită „Evangelia“. În octombrie 1968, nava a eșuat aproape de plaja nordică a stațiunii Costinești, în zona falezei cunoscută ca și Golful francezilor. Pe singurul petec de nisip din toată zona.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Cu 12 ore înainte, echipajul a cerut ajutor prin radio, printr-un SOS, Grupului de Intervenții și Salvare Navală a portului Constanța. Prima navă care i-a sărit în ajutor a fost Albatros, iar la câteva ore a ajuns Voinicul. Echipajul navei lui Onassis a abandonat-o, iar regulile internaționale spun că în această situație ambarcațiunea a devenit proprietatea statului român.
A vrut comandantul navei să încaseze prima de asigurare?
Nimeni nu știe motivul real pentru care nava a ajuns într-o asemenea situație. Dar, după ce autoritățile române au analizat-o, s-a constatat că elicea a fost avariată, fiind distrusă pe fundul apei. De aici s-a ajuns la concluzia că cel care a fost comandantul navei ar fi încercat să eșueze ambarcațiunea pentru a încasa prima de asigurare.
Pe de altă parte, se spune că după aproape 40 de ani de la eveniment, urmașii lui Aristotel Onassis ar fi vrut să revendice epava navei Evanghelia. Au încercat să invoce faptul că statul român nu a avut grijă de ambarcațiune, mai mult a fost mediatizată ca și simbolul Costineștiului.
Cum arată în interior nava Evangelia
După ce nava a eșuat, autoritățile din România au luat de pe aceasta tot ce s-a putut refolosi, dar, din nefericire, restul a fost furat de localnici. Din păcate, după 44 de ani de la naufragiu, un vânt puternic a rupt corpul navei în două. Un tânăr a reușit totuși să facă o filmare și să arate întregii lumi cum arată nava lui Onassis la interior.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook