Simona Ionescu / Redactor Șef

Helena Vlahos, dansatoarea din buric care a intrat în Cartea Recordurilor. Are 76 de ani și încă dansează

Helena Vlahos, dansatoarea din buric care a intrat în Cartea Recordurilor. Are 76 de ani și încă dansează
Helena Vlahos este una dintre cele mai cunoscute dansatoare din buric din lume, care a intrat chiar și în Cartea Recordurilor. Azi, Helena are 75 de ani, însă nu a renunțat nicio clipă la marea ei dragoste: dansul oriental.

Cine o vede pe Helena Vlahos dansând este transportat automat într-o poveste din 1001 de nopți. Faimoasa dansatoare este o legendă vie, însăși personificarea istoriei dansului din buric. Cu o carieră de peste 6 decenii, Helena reprezintă o parte vie din istoria dansului oriental. 

Helena s-a născut pe insula grecească Hydra în 1948, unde a trăit timp de 8 ani de zile înconjurată de apele cristaline ale Mării Egee. Mai târziu, în 1956, a emigrat în America împreună cu familia ei, iar acolo avea să-și întâlnească, exact opt ani mai târziu, destinul. 

Și-a început cariera la 16 ani 

Totul a început cu FoFo De Milo, o rudă îndepărtată,  dansatoare/artistă de origine greco-americană și prima proprietară a restaurantului Greek Village din Hollywood, care a remarcat-o pe tânăra Helena dansând la petrecerile de familie. FoFo a simțit că tânăra are un talent nativ și s-a oferit să îi dea lecții de dans în schimbul ajutorului la studio-ul ei. 

Helena Vlahos și-a început cariera la 16 ani
Sursa foto: HelenaVlahos.com

Helena menționează că, la acea vreme, nu exista conceptul de profesor exclusiv de dans din buric. O aspirantă învăța ce putea privind alte dansatoare, punând întrebări când îi era permis și studiind cu un artist din Orientul Mijlociu cum era FoFo, care „știa puțin din tot”, inclusiv dans din buric. 

Șansa a adus-o pe scenă 

Așa că  FoFo a fost cea care a început să îi predea lui Helena dansul profesionist din buric. Helena și-a concentrat toată energia în învățarea tainelor dansului din buric. Apoi, în 1964, FoFo a dus-o să vadă un club nou deschis, restaurantul Athenian din L.A. 

Conform obiceiului, proprietarul clubului încuraja tinerele doamne să se ridice și să danseze. Helena a acceptat, iar proprietarul a invitat-o imediat să danseze la marea deschidere oficială a restaurantului. În acea seară, o stea s-a născut în sudul Californiei. 

A dansat prima oară într-un costum improvizat 

A urmat o grabă nebună pentru a o pregăti pe Helena pentru spectacolul ce avea să aibă loc. Deoarece nu își alesese încă un nume de scenă, proprietarul clubului a numit-o „Zaida” și a dus-o la unul dintre magazinele de costume ale studiourilor de film din Hollywood să găsească ceva de purtat.

Helena își amintește că opțiunile erau limitate, fără nimic care să semene prea bine cu un costum bun pentru dansul din buric. 

Helena a avut reprezențații în toată lumea
Foto: HelenaVlahos

A apărut purtând o improvizație a unui costum oriental, pe care ea îl descria râzând la un moment dat ca fiind o fustă cu plasă „de pescuit”, cu țesătură de șifon roz dedesubt, însoțită de un sutien și o curea „sărăcăcioase”. Deoarece magazinul închiria costume pentru trei zile la rând, proprietarul a prelungit angajamentul ei la trei zile. Astfel îmbrăcată, tânăra de 16 ani era pregătită să își întâlnească pentru prima oară publicul.

Din fata timidă de la școală a ajuns să fie aplaudată pe scenă

„Eram foarte timidă la școală; dacă profesoara mă chema, mă crispam, știi, fața mi se înroșea dacă trebuia să răspund la întrebări. Nu ai fi crezut, știu, vorbind cu mine, dar exact așa eram… încă sunt (n.r. timidă), într-un astfel de mediu… dar în dans mă simțeam în siguranță și știam că dețin controlul… 

Helena Vlahos a intrat și în Cartea Recordurilor pentru Unicitatea Dexterității Abdominale

Desigur, când am dansat prima oară, acolo erau mari vedete ca Rosalind Russell și Edward G. Robinson (n.r. în public); pe aceștia doi îi am în minte în mod special. Rosalind Russell mi s-a părut atât de frumoasă, și sunt sigură că nu aveam cum să fiu foarte bună, dar ea mă privea ca și cum aș fi fost cea mai bună dansatoare din lume. Și am primit așa multe aplauze!”, își amintește Helena despre prima ei reprezentație. 

A ajuns la poliție pentru că dansa, minoră fiind

Un eveniment interesant a avut loc atunci când Biroul pentru Alcool, Tutun și Arme de Foc a primit un pont anonim că o fată de șaisprezece ani dansa în club. Agenți sub acoperire au apărut la fața locului și au întrebat proprietarul clubului despre vârsta dansatoarei lor. El a răspuns că tânăra doamnă are douăzeci și cinci de ani. 

Helena, care se afla în camera de machiaj, a ieșit și agenții au întrebat-o câți ani are. „Șaisprezece” a răspuns ea dulce. Nu au fost amuzați și au trebuit să decidă ce să facă cu tânăra. În cele din urmă, Helena a fost dusă la centrul de detenție pentru minori, unde s-a ales cu multe priviri amuzate, dar și o mustrare serioasă.  Helena a fost eliberată în custodia mamei sale și i s-a spus să nu mai facă asta până când va împlini 21 de ani. Două săptămâni mai târziu, era din nou pe scenă.

A dansat în toată lumea, dar Vestul Americii rămâne preferatul ei 

De la L.A. și Hollywood și de-a lungul întregii coaste americane, până în Houston și Austin, Texas, baruri din Ohio și Georgia și chiar Hong Kong, dansul Helenei a dus-o pe aceasta în multe locuri minunate. Vestul American rămâne totuși regiunea ei preferată, mărturisește aceasta pe site-ul ei oficial. 

Unele dintre cele mai faimoase locuri în care Helena a dansat au fost restaurantul Athenian și Shakour’s Oasis, precum și Fez, Seventh Veil, Egyptian Gardens și Greek Village. A dansat pe podelele a 90% din cluburile importante de dans oriental de pe coasta de vest a Statelor Unite în anii ’60, ’70 și ’80, precum și în multe alte locuri din SUA. 

Perioada Las Vegas și show-ul care a dus-o în Cartea Recordurilor

Un punct culminant în cariera ei a fost în 1966 când a debutat în Las Vegas la Aladdin ca dansatoare principală alături de popularul violonist de concert, Hrach Yacoubian. Vegasul a fost și rămâne locul ei preferat pentru a performa. 

În 1979, Helena Vlahos a prezentat celebrul ei act „Nine Quarters” (trad. nouă monede), în care mișcă cu măiestrie monedele aflate pe abdomenul ei. Această abilitate i-a adus și un record mondial Guinness pentru Unicitatea Dexterității Abdominale.

La 76 de ani, predă și dansează încă 

Acum, la vârsta de  76 de ani, Vlahos continuă să danseze și să predea  în Los Angeles. Are școala ei de dans, unde învață tinerele doamne și nu numai secretele dansului oriental pe care îl iubește atât de mult. 

Helena Vlahos dansează chiar și acum, la 76 de ani

Helena Vlahos are o avere estimată la aproximativ 700 de mii de dolari. A câștigat această sumă din cariera sa ca dansatoare din buric și instructor de dans. Pe lângă aceasta, Helena câștigă bani și din contracte de promovare a mărcilor, sponsorizări și reclame TV.

Este divorțată și are o fiică 

Helena Vlahos a preferat să fie discretă în ceea ce privește viața personală. Ceea ce se știe însă este că celebra dansatoare a fost căsătorită cu un barman și are și o fiică. Helena Vlahos și Aleko Papageorgiou s-au întâlnit pentru prima dată în 1971 la Bacchanal din Houston, Texas. În timpul relației lor, cei doi au devenit părinții unei fiice numită Daphne, născută pe 25 august 1974.

Cu toate acestea, viața lor de cuplu nu a fost de succes, iar mai târziu au divorțat. După divorțul de Aleko, Helena Vlahos a rămas singură și nu s-a recăsătorit. Locuiește în prezent în Los Angeles, California, alături de familia ei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre