Simona Ionescu / Redactor Șef

Istoria fascinantă a celui mai vechi han din Europa. Patroni ar fi fost și Mozart și Cristofor Columb

Istoria fascinantă a celui mai vechi han din Europa. Patroni ar fi fost și Mozart și Cristofor Columb
A fost menționat de unul dintre cronicarii lui Carol cel Mare, Alcuin, iar în acest loc se crede că s-ar fi servit mâncare încă din 803. Peter Stiftskulinarum este cel mai vechi han din Europa, unde s-au desfătat cu bunătăți și Wolfgang Amadeus Mozart și Cristofor Columb.

Bucătărie austriacă tradițională, un mic teatru, o sală de concerte unde puteți lua masa și asculta un cvartet interpretând Mozart seară de seară. Printre patronii celui mai vechi han din Europa ar fi fost și           Mozart și Cristofor Columb.

Peter Stiftskulinarum se află între zidurile Abației Sfântul Petru, care a fost construită în Mönchsberg, un munte din centrul orașului. Abația, care a fost construită în anul 696, este considerată cea mai veche mănăstire activă la nord de Alpi.

Potrivit www.stpeter.at, în anul 803, „pivnița mănăstirii Sfântul Petru” a fost menționată pentru prima dată în documente de către Alcuin de York, un curtean al lui Carol cel Mare. În secolul al XI-lea, accentul a fost pus pe comerțul cu vin. Leopold al VI-lea cel Glorios a luat mănăstirea Sfântul Petru sub protecția sa și a permis exportul a 40 de vagoane de vin din Austria pe an. În 1517, abatele Wolfgang Walcher a construit o pivniță de piatră cu acces la curtea mănăstirii.

Patronii celui mai vechi han din lume au fost Mozart și Cristofor Columb

Locul preferat al președintelui Austriei, dar și al lui Bill Clinton și Clint Eastwood

În momentul înființării, St. Peter Stiftskulinarium a fost atât un han cât și un restaurant, iar cartierul din jurul Abației Sfântul Petru este astăzi cel mai vechi din Salzburg. Se spune că, de-a lungul timpului, Cristofor Columb, Mozart și Johann Georg Faust ar fi fost patroni ai St. Peter Stiftskulinarum. S-au bucurat de minunatele preparate culinare de la regi și prinți la episcopi și cardinali. Restaurantul este unul dintre locurile preferate ale lui Bill Clinton și Clint Eastwood, iar localnicii susțin că aici iau masa și președintele Austriei și alte personalități politice europene.

În trecut clienții nu plăteau

Potrivit istoriei, St. Peter Stiftskulinarium nu a acceptat bani în schimbul mâncării atunci când a fost deschis prima dată. Călătorii religioși se ospătau și adesea rămâneau și ajutau la treburile gospodărești din sfântul lăcaș.

Despre cel mai vechi han din Europa a scris în jurnalul său și sora lui Wolfgang Amadeus Mozart, Nannerl, care a precizat în anul 1786 că familia lor se întâlnea acolo la cină. Faimosul compozitor Michael Haydn ar fi locuit în acest loc și a interpretat muzică în „Camera Haydn”, care se află lângă Sala Barocă. Și astăzi, în această sală luminată de lumânări, au loc concerte speciale pe muzica lui Mozart.

Locul preferat al președintelui Austriei

Tafelspitz, preparatul tradițional

Meniul obișnuit din zilele noastre include o varietate de preparate delicioase, de la friptură de vânat, vită, pui, rață și fructe de mare, dar și produse vegetariene și vegane. Cel mai popular fel de mâncare este Tafelspitz, carne de vită fiartă în bulion care se servește alături de spanac cremos, mere tocate și hrean. Alte feluri de mâncare austriece populare includ wiener schnitzel, Marillenknoedel (găluște de caise) și Salzburger Nockerln, un desert asemănător cu bezelele, preparat cu ouă și zahăr.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre