Astăzi, Adidas și Puma sunt în top 3 cele mai mari branduri de încălțăminte sport din lume, pe primul loc fiind Nike. Povestea însă începe cu 100 de ani în urmă, în anul 1924, când frații Adolf și Rudolf Dassler, care au înființat compania Dassler Brothers Sports Shoe Factory, în micul oraș bavarez, Herzogenaurach.
Cei doi aveau fiecare rolurile împărțite. Adolf era creatorul și totodată meșterul priceput, iar Rudolf era responsabil cu vânzările. Pentru că nu aveau alte posibilități, sediul companiei și totodată micul atelier în care lucrau se afla în spălătoria mamei lor. Nici nu bănuiau la acea vreme că totul se va transforma peste ani în două afaceri globale.
Prima mare realizare, la Jocurile Olimpice din 1936
În 1936, la Jocurile Olimpice de la Berlin, Adolf a făcut primul pas către succes atunci când l-a abordat pe atletul Jesse Owens și l-a convins să utilizeze pantofii săi sportivi pentru a alerga.
Ca rezultat, Owens a câștigat patru medalii de aur, în timp ce alți sportivi echipați cu încălțăminte oferită de Adolf au obținut alte trei medalii de aur și trei de argint.
Ambii frați au aderat la partidul nazist și au făcut încălțăminte pentru soldații lui Hitler
În 1933, când Hitler a devenit Cancelarul Germaniei, atât Adolf cât și Rudolf s-au înscris în partidul nazist. Se spune că cei doi erau atât de convinși de carisma toxică pe care o emana Hitler, încât până și scrisorile lor se încheiau cu binecunoscutul salut „Heil Hitler”.
Odată cu extinderea războiului în decembrie 1943, Hitler a transformat operațiunile comerciale civile în producție militară. Acum, în loc să fabrice încălțăminte sportivă, frații Dassler produceau cizme pentru soldații naziști, precum și bazooka Panzerschreck -un lansator de rachete antitanc- în fabrica lor.
După război, frații s-au certat pe viață
După terminarea războiului, între cei doi frați a apărut o tensiune crescândă, accentuată de faptul că amândoi, împreună cu soțiile și copiii lor, locuiau sub același acoperiș. Conform unei povești, în timpul unui atac cu bombă al aliaților în 1943, Adi și soția sa au intrat într-un adăpost antiaerian în care era deja Rudolf și familia sa.
Se spune că Adolf ar fi exclamat: „Nu, nu, nu. Acești nenorociți murdari s-au întors din nou”, referindu-se la avioanele de război aliate, însă Rudolf era convins că fratele său se referea la el și la familia sa. Ulterior, în anul 1945, Rudi a fost arestat de poliția militară americană, care îl credea spion SS și l-a bănuit pe fratele său că l-a denunțat pentru a-l scoate de la conducerea firmei.
Va pleca din firmă cu reprezentanții de vânzări și își va deschide propriul atelier de cizmărie peste râul Aurach. În anul 1948, firma familiei s-a rupt în mod definitiv, iar fiecare frate începea separat o viață nouă.
Conflictul dintre frați a împărțit orașul în două
Cearta dintre cei doi frați a fost atât de puternică, încât întregul oraș s-a împărțit în două. Adolf a păstrat producția și avea să creeze Adidas, iar Rudolf a dus partea de afaceri a operațiunii peste râu, unde a înființat o companie numită Ruda, care în cele din urmă a devenit Puma.
Fiecare și-a revendicat astfel partea sa de râu și nu era recomandat dacă erai fan Adidas, de exemplu, să treci de partea Puma purtând pantofi Adidas. Fiecare parte avea propria brutărie, propriile baruri, propriile cluburi sportive.
Nu s-au împăcat nici până la moarte
Adolf și Rudolf nu s-au împăcat niciodată. Amândoi au murit în anii ’70 și au fost înmormântați la cele două capete diferite ale aceluiași cimitir, cât mai departe unul de altul.
În 1987, fiul lui Adolf Dassler, Horst Dassler, a vândut Adidas industriașului francez Bernard Tapie, în timp ce fiii lui Rudolf, Armin și Gerd Dassler, au vândut participația de 72% din Puma către compania elvețiană Cosa Liebermann SA. De când companiile au devenit publice, acestea nu mai sunt în proprietatea familiei.
Conflictul a durat până în 2009
Din anul 2007, Puma este controlată de PPR, o companie franceză care deține și nume celebre precum Gucci, iar acționarii Adidas sunt și mai divizați, niciunul având mai mult de 5% dintre acțiuni.
Deși fondatorii erau morți de multă vreme, iar Puma și Adidas nu mai aparțineau de ani buni familiilor, rivalitatea dintre cele două branduri a continuat până în anul 2009. Atunci, angajații de la Adidas și Puma au jucat un meci amical de fotbal și au îngropat, în sfârșit, securea războiului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook