Domnitorul Ștefan cel Mare a ridicat podul de piatră ce leagă orașul Adjud de Onești în anul 1495, pentru a facilita transportul sării de la Ocnele de pe Trotuș.
Ce spune legenda
Una dintre legende spune că Ștefan cel Mare ar fi cunoscut bine acea zonă, pentru că în copilărie a stat mult la moșia de la Borzești a tatălui său, domnitorul Bogdan al II-lea. Unele surse spun că e posibil ca localnicii care cărau sarea să-l fi rugat să le faciliteze munca prin ridicarea podului.
Pe de altă parte, legenda spune că podul a fost construit pentru animalele pe care le iubea nespus de mult. Podul umra să facă legătura între localitatea Căiuți, unde Ștefan cel Mare avea o herghelie de cai de talie mică, de munte. Tot acolo stabilise și un loc, între versanții din zonă, unde să se pregătească oștenii domnitorului. Potrivit unui hrisov domnesc, pentru construcția podului s-ar fi plătit „2000 de ocale de sare”.
Ridicat din „bolovani rotunzi”, legați cu „mortar din var gros”
Primul personaj care a descris podul lui Ștefan cel Mare a fost Constantin I. Istrate. Acesta a menționat că a fost „construit din bolovani rotunzi, legați cu mortar din var gros”, care ar fi fost obținut prin arderea pietrei de var ce provenea din pădurile din amonte și era adusă de apele care se deversau în pârâul Gârbovanul.
Cronicarul a mai spus și că podul a fost refăcut în timpul domniei lui Mihail Sturza, în anul 1837, apoi din nou în 1873, când s-a construit șoseaua Adjug-Onești. Următoarea refacere a podului a avut loc în anii 1902-1903. Pentru ca podul să fie consolidat s-a folosit ciment și bolovani rotunzi de piatră de 800 kg fiecare. Ultima reparație a podului a avut loc în anul 1982.
A fost traversat de tancuri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Podul de piatră al lui Ștefan cel Mare este lung de 14 metri, are o lățime de opt metri, 11 metri înălțime. Acesta a demonstrat cât este de rezistent și în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost traversat de tancuri. Monument istoric de categoria A și face parte din patrimoniul cultural național, podul lui Ștefan de la Gârbovana se poate vizita.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Românii, arși la buzunare în timpul vacanței. Prețurile vor crește considerabil
- Mare schimbare pentru români. Se vinde un celebru supermarket
- HOROSCOP 5 decembrie 2024. Zodiile protejate de astre
- Pensionarii vor primi trei plăți înainte de sărbători! Despre ce este vorba
- Călin Georgescu va da ordinul. Legea care se va aplica peste tot în România
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- TVR, invitație la dezbatere. Elena Lasconi și Călin Georgescu, față în față la TVR
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
- Cum l-a șocat Vlad Țepeș pe Mahomed al II-lea și cum l-a influențat pe Ivan cel Groaznic
- CSAT a declasificat documentele despre campania de TikTok a lui Călin Georgescu