Orașul antic Ierihon este bine cunoscut din povestea biblică în care Dumnezeu îi poruncește lui Iosua să distrugă orașul din cauza neascultării locuitorilor săi față de Dumnezeu, așa cum menționează rezumatul de mai sus. Povestea e fascinantă.
„Atunci zidul cetății se va prăbuși și armata va urca, toată lumea direct înăuntru”
Domnul i-a zis lui Iosua: „Iată, am dat Ierihonul în mâinile tale, împreună cu regele lui și cu luptătorii lui. Marșează o dată în jurul orașului cu toți oamenii înarmați. Fă acest lucru timp de șase zile. Pune șapte preoți să poarte trompete din coarne de berbec în fața chivotului. În a șaptea zi, mărșăluiți de șapte ori în jurul cetății, cu preoții suflând în trâmbițe. Când îi veți auzi sunând lung din trâmbițe, puneți întreaga armată să scoată un strigăt puternic; atunci zidul cetății se va prăbuși și armata va urca, toată lumea direct înăuntru”. (Iosua 6:2-5)
Orașul are cele mai vechi structuri create vreodată de om pe pământ
Dar povestea orașului datează de la aproximativ 8.000 î.Hr. când a fost ocupat în perioada Natufiană, ceea ce face ca structurile acestuia să fie cele mai vechi structuri create de om pe Pământ. Bătălia de la Ierihon este o poveste uimitoare, cu descrierea Chivotului Legământului și a trâmbițelor folosite ca armă sub comanda lui Iosua și la ordinul lui Dumnezeu însuși.
Nu a fost doar o simplă luptă. Aceste arme erau atât de puternice încât erau capabile să distrugă complet un oraș întreg în șapte zile. Cu excepția unei prostituate – despre care se credea că și-a trădat concetățenii – și a familiei sale, fiecare ființă vie a murit. După aceea, orașul a fost blestemat de Iosua să nu mai fie construit niciodată. Cu toate acestea, orașul a fost reconstruit de mai multe ori după acest eveniment.
A fost armamentul furnizat de extratereștri?
Ierihonul era un oraș puternic fortificat și aprovizionat cu suficientă mâncare și apă pentru a rezista luni de zile. Ar fi fost nevoie de multe luni – chiar ani – pentru a distruge un astfel de oraș, și totuși Iosua a făcut-o, conform Bibliei, în șapte zile. Astronauții antici au susținut că un fel de armament superior care ar fi putut fi furnizat de extratereștri, a fost folosit în distrugerea Ierihonului. Acesta este un mister încă nerezolvat.
Izvorul lui Elisei
Ierihonul a atras atenția arheologilor încă de când a fost identificat și excavat pentru prima dată în 1868 de Charles Warren în cadrul Fondului de explorare a Palestinei. Munca sa s-a axat pe Tell es-Sultan, la doar câțiva kilometri nord de centrul Ierihonului. Warren credea că acesta este locul unde se afla vechiul Ierihon datorită existenței unui izvor important.
Acest izvor, cunoscut sub numele de Izvorul lui Elisei, este renumit ca fiind locul în care Elisei a fost vindecat, potrivit Bibliei. Excavațiile au scos la iveală ziduri, care au făcut obiectul a numeroase discuții și cercetări datorită importanței lor pentru evaluarea narațiunii biblice a invaziei israelite antice în Canaan. Narațiunea biblică descrie orașul ca având ziduri cu adevărat incredibile, care erau intimidante pentru oricine încerca să cucerească orașul.
Povestea biblică este exactă
Unii susțin că dovezile arheologice au confirmat că povestea biblică este exactă. Săpăturile arheologice au arătat că Ierihonul a fost cândva fortificat și că a fost atacat și incendiat ulterior, cândva la mijlocul sau la sfârșitul Epocii Bronzului, între 1550 î.Hr. și 1400 î.Hr.
„În același mod, aceste descoperiri arheologice de la Ierihon nu dovedesc neapărat că relatarea biblică s-a petrecut exact așa cum a fost descrisă, dar dau credibilitate poveștii descrise în paginile Bibliei. Deși uneori arheologia pune la îndoială poveștile tradiționale despre trecut, alteori le confirmă în moduri surprinzătoare”, a argumentat Caleb Strom în Ancient Origins.
În timpul săpăturilor sale, Kenyon a descoperit, de asemenea, un turn de piatră de 8,5 metri care datează din 8.000 î.Hr
Săpăturile efectuate de Kathleen Kenyon începând cu anii 1950 au descoperit 17 ziduri din epoca bronzului timpuriu, unele dintre acestea prezentând semne de distrugere în urma cutremurelor, iar altele de distrugere de către invadatorii nomazi. În timpul săpăturilor sale, Kenyon a descoperit, de asemenea, un turn de piatră de 8,5 metri care datează din 8.000 î.Hr., ceea ce face ca acesta să fie una dintre cele mai vechi construcții de piatră ridicate vreodată.
Muntele Ispitei
Acest oraș istoric, cu o istorie de peste 11.000 de ani, merită în mod clar o vizită, iar dacă vă aflați în Cisiordania, în Palestina, nu ratați. Din cauza punctelor de control, este mai ușor să ajungeți acolo din Ramallah. Principala atracție este, bineînțeles, Jericho Tell, sau Tell al-Sultan, care poate fi găsit la 2,5 kilometri de piața principală din Jericho.
Această movilă a așezării antice are o înălțime de 21 de metri și, deși poate fi greu de descifrat pentru un ochi neexperimentat, este un loc fundamental pentru înțelegerea istoriei civilizației umane, fiind cel mai vechi oraș continuu locuit din lume. O altă locație importantă este Muntele Ispitei, un loc de pelerinaj impresionant unde se spune că Iisus a postit după ce a fost botezat de Ioan Botezătorul.
Sursă foto: www.ancient-origins.net
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook