Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire șocantă. Ce au scris oamenii, în urmă cu 2000 de ani, pe pietrele din munții Transilvaniei: „O vei chema în casa ta…”

Descoperire șocantă. Ce au scris oamenii, în urmă cu 2000 de ani, pe pietrele din munții Transilvaniei: „O vei chema în casa ta…”
Săptămâna aceasta arheologii norvegieni au anunțat că au descoperit cea mai veche piatră runică din lume. Aceasta a fost inscripționată cu aproape 2.000 de ani în urmă, ceea ce o face cu sute de ani mai veche decât descoperirile anterioare. În România însă, există pietre scrise vechi de aproape patru  ori mai vechi.

Arheologii norvegieni au descoperit, la sfârșitul anului 2021, o piatră pătrată de gresie maro, cu latura de aproximativ 30 de centimetri, în timpul săpăturilor într-un de descărcare de sarcină arheologică, pe traseul unei linii de cale ferată, la Tyrifjorden, la nord-veste de Oslo, unde s-a descoperit un cimitir antic.

Datarea cu carbon a oaselor și a lemnului găsite într-un mormânt lângă rună sugerează că aceasta a fost inscripționată cândva între anul 1 și 250 d.Hr., a anunțat săptămâna aceasta Muzeul de Istorie Culturală din Oslo. Runele reprezintă cel mai vechi alfabet cunoscut în Scandinavia. Se presupune că gresia făcea parte dintr-o piatră funerară care a însoțit mormântul unui viking.

Descoperirea, care ar putea data din timpul vieții lui Iisus Hristos, reprezintă „un vis pentru runologi”, specialiștii care studiază alfabetele runice antice, inscripțiile și istoria lor, au  declarat oficialii muzeului din Oslo. „Credeam că primele din Norvegia și Suedia au apărut în anii 300 sau 400, dar se pare că unele pietre runice ar putea fi chiar mai vechi decât credeam, a declarat runologul Kristel Zilmer pentru agenția norvegiană de presă NTB. Este o descoperire unică”.

Tăblițele de la Tărtăria, cu cea mai veche scriere din lume , absente din cărțile de istorie

În timp ce sumerienii și vechii egipteni au „redactat” celebrele lor tăblițe sau hieroglifele din jurul datei de 3.200 – 3.500 î.Hr., strămoșii românilor se pare că „scriau” cu aproximativ 2.000 de ani mai devreme. Mulți ani s-a considerat că leagănul civilizaţiei omeneşti s-a născut în Sumer, actualul Irak, civilizaţie care a descoperit scrierea în 3.500 î.Ch. După această dată apar forme de scriere în Egipt, China, Fenicia etc. Dar notițele cu scrierea de la Tărtăria, datate pentru anul 5.500 î.Hh., au fost datate cu 2.000 de ani mai devreme de acestea.

Micile tăblițe au pe ele semne ciudate pe care, iniţial, arheologii le-au considerat simple decoraţiuni. Dar erau prea interesante pentru ca cercetarea să se oprească. În timp, tot mai mulţi specialişti din întreaga lume s-au aplecat asupra lor. Reputatul Harald Haarmann, lingvist și om de știință cultural german care trăiește și lucrează în Finlanda, consideră că acestea sunt, de fapt, semnele primei scrieri din lume.

„O civilizaţie străveche, prima din lume, a realizat în zona Balcanilor, cu aproximativ 8.000 de ani în urmă, prima scriere a omului, care se regăseşte pe tăbliţele de la Tărtăria. În timp, au fost găsite aproximativ 700 de caractere diferite ale acestei scrieri, ceea ce e aproape egal cu numărul hieroglifelor egiptene… dar cu mii de ani mai vechi. Această teorie zdruncină lumea ştiinţifică şi se creează o nouă paradigmă în cercetarea civilizaţiilor”, declara Harald Haarmann în conferințele sale în care a abordat subiectul.

Textele tăblițelor au fost descifrate folosind asemănările cu literele arhaice grecești. Cercetătorii sunt unanim de acord că citirea notițelor se face rotind tăblițele. Pe tăblița ovală textul interpretat este următorul: „Tu (pe femeia numită) Momo caută. Dar de pat al tău (pentru mine) numește-o”. Celelalte două tăblițe continuă indicațiile: „(O) vei chema tu (în) casa ta” – scrie pe a doua tăbliță găurită, în timp ce pe ultima e un ordin / sfat: „Țapul tu jupoaie! (pregătește-te de ospăț!)”.

Munții Carpați, plini de pietre scrise vechi de milenii

Inscripțiile de  pe stânci în Munții Carpați datează de peste 7.500 de ani, apreciază arheologii. De altfel, pietre scrise apar peste tot în munții României, în locuri greu accesibile. Cele mai multe inscripții au rămas încă nedescifrate. Unul din cele mai cunoscute locuri unde au fost găsite inscripții săpate în stâncă e zona Nucu – Bozioru din Munții Buzăului. Grota Fundu Peșterii a fost folosită încă din anul 4.000 i.Hr.

Tot în Munții Buzăului, pe culmea Broscaru, din zona Colţi, se află un megalit scris, dar nedescifrat încă. Și pe vârful Goia din Carpații Răsăriteni apar notate alte simboluri vechi de mii de ani. se crede că ar fi simboluri inițiatice vechi de milenii, scrierile de pe traseul către Schitul Negru Vodă. La Cotârgași-Suceava, în Carpaţii Orientali, există o piatră scrisă paralelipipedică, lungă de 3 metri, înaltă de doi și lată de 1,5 metri. După revoluţie, această piatră a fost spartă în bucăţi, de un arheolog amator.

Sursa foto: Historiskmuseu.no, Dragusanul.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre