Simona Ionescu / Redactor Șef

Miracole și un blestem teribil în jurul celei mai stricte mănăstiri ortodoxe din România. Mama Monicăi Gabor a fost lovită

Miracole și un blestem teribil în jurul celei mai stricte mănăstiri ortodoxe din România. Mama Monicăi Gabor a fost lovită
Viața monahală din România este foarte importantă. În multe locuri găsim preoți și duhovnici luminați, și așa a fost din cele mai vechi timpuri. Multe astfel de locuri au povești aparte.

Mănăstirea Frăsinei din Mureasca, județul Vâlcea, este un astfel de loc, căruia, deseori i se spune „Athosul românesc”, dată fiind trăirea puternică a călugărilor ce viețuiesc aici. o legendă a locului unde femeilor le este interzis să calce, vorbește despre un blestem străvechi cumplit.

Înainte de toate, trebuie să știți că mănăstirea Frăsinei este singura mănăstire ortodoxă din România în care accesul femeilor este interzis. În restul chiar dacă sunt destinate călugărilor, accesul femeilor, la serviciile religioase și rugăciuni este admis. Nu și aici. călugării trăiesc respectând cel mai strict mod de viață dintr-o instituție de acest gen de pe teritoriul țării noastre. Cu toții sunt vegetarieni, iar în fiecare miez de noapte își încep ziua rugându-se, slujba durând până dimineața.

Mănăstirea Frăsinei este cel mai strict lăcaș ortodox: femeile nu au acces, călugării sunt vegetarieni, se roagă de la miezul nopții până dimineața și nu pot părăsi incinta (Sursa foto: Instagram / Bogdan Stegăroiu)

Cu așa o trăire spirituală puternică, nu sunt o mirare istorisirile despre mare oameni aflați în suferință și bolnavi incurabili, care și-au găsit soluțiile și au fost vindecați în mod miraculos după ec au venit aici.

Blestem teribil împotriva femeilor la cea mai strictă mănăstire din țară

Cu doi kilometri înainte de a ajunge la poarta mănăstirii, apare un avertisment: „Strict interzisă urcarea mai sus a persoanelor feminine”, prin Legământul Sfântului Calinic. Acesta a fost episcopul locului. El a impus regula după o vizită duhovnicească la Muntele Athos. A decis să o impună aici, pentru a-i ocroti pe călugări de ispite. Totodată, el a aruncat un blestem care se abate asupra oricărei femei care încalcă regula impusă.

Pentru femeile care își doresc să se roage aici, călugării au construit o biserică, la 2 km distanță. Legenda blestemului Sfântului Calnic e vie și azi și cele mai multe femei evită să urce la mănăstire. Conform legendei, în anul 1867, Sfântul Ierarh Calinic ar fi așezat o piatră de legământ, pe care a gravat cu litere chirilce binecuvântări și blesteme pentru femeile care vor respecta sau nu interdicția de călca pragul mănăstirii.

Blestemul ierarhului Calnic a fost transcris și pe o placă emailată, spre a avertiza lumea (Sursa foto: Facebook)

„Acest sfânt locaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie (n.r. – mănăstire) de părinţi monahi şi fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască.

Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă lagoslovenia (n.r. – binecuvântarea) lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului-Noului Severin, 17 ian. 1867” – este notat pe piatră

Mama Monicăi Gabor a sfidat interdicția. moartea i-a fost cumplită

Se spune că  mama surorilor Gabor a fost lovită de blestem, și a căzut victimă accidentului mortal de lângă mănăstire, accident de kla care i s-a tras moartea, tocmai pentru că ar fi încălcat interdicția.

Veronica Bulai, mama surorilor Gabor, a murit strivită de o stâncă, după ce cu mai puțin de 14 de ore înainte a încălcat interdicția de la Mănăstirea Frăsinei (sursa foto: Instagram)

În urmă cu un deceniu, mama surorilor Gabor, Veronica Bulai, a plecat într-un pelerinaj la mănăstirile din nordul județului Gorj. Ea și-a dorit să fotografieze pereții peșterii Polovragi, aflată în zonă. A fost lovită de un bolovan căzut de pe versant, chiar la intrarea în peșteră, și a murit pe loc. Toate acestea s-au întâmplat, după ce, cu o noapte înainte, aceasta ar fi înnoptat la Mănăstirea Frăsinei, încălcând interdicția privind accesul femeilor în lăcașul de cult.

Decizia Mitropolitului Olteniei

După ce a iescat un adevărat scandal în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, afurisdind credincioșii care mergeau să se roage la mănăstirea Frăsinei, mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, a revenit, la începutul anului, la gânduri mai luminate și a anunțat că va ridica un monument în care Sfântul Calinic a oprit urcarea femeilor la Mănăstirea Frăsinei.

„Această lucrare de dimensiune monumentală va fi executată şi aşezată în locul în care Sfântul Ierarh Calinic a oprit intrarea părţii femeieşti pentru a nu fi sminteală vieţuitorilor Sf Mănăstiri Frăsinei. Astfel, liniştea care se va coborî asupra acestei Sfinte Ctitorii (…) ascultarea, sărăcia şi castitatea (voturile monahale) să dăinuiască în trupurile şi sufletele celor care au fost chemaţi să aleagă în această viaţă pământească iubirea în Hristos, Mântuitorul nostru Cel viu şi veşnic!”, a transmis Mitropolia Olteniei, în luna ianuarie.

Sursa foto: Instagram / Bogdan Stegăroiu, Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre