Arheologii se întreabă dacă este Göbekli Tepe Grădina Edenului. Locul a atras atenția arheologilor încă din anii 70 ai secolului trecut, dar a fost escavat abia în 1994. Șocul descoperirii a fost imens.
Știm că marile piramide de la Gizeh au fost construite în urmă cu 4.500 de ani iar complexul de la Stonehenge cu 500 de ani înaintea lor. Orașul acesta din Turcia a fost construit cu 7.000 de ani mai devreme. Göbekli Tepe, aflat pe teritoriul actual al Turciei, a fost construit în urmă cu atât de mulți ani în evoluția civilizației umane încât nu puțini sunt aceia care speculează că aceasta ar putea fi locația Grădinii Edenului.
Imaginați-vă altfel: construcțiile de la Göbekli Tepe au apărut într-o perioadă istorică în care mamuții și smilodonii (tigrii cu dinți sabie) cutreierau încă Pământul.
Sau gândiți-vă altfel: totul a fost construit înainte de descoperirea roții, a uneltelor de mental, a pânzei și înainte de domesticirea animalelor. Iar aici, oamenii preistorici construiau temple elaborate cu basoreliefuri fabuloase.
Misterele orașului construit de oameni în vremea mamuților
Aflat pe o creastă din sud-vestul Turciei, acest sit uriaș a fost excavat doar într-o mică parte. Până acum au fost descoperiți 43 de monoliți din calcar și ziduri din piatră care ar fi putut aparține unor temple. Se crede că zona era împădurită în acel moment. Clima temperată din acea perioadă lasă de înțeles că oamenii ce trăiau în aceste locuri duceau probabil o viață de vânători-culegători.
Ar putea fi Göbekli Tepe locația faimoasei Grădini a Edenului din Cartea Genezei? Biblia nu face referire la structuri construite. Dar afirmă că Adam și Eva au fost izgoniți și că nu li s-a mai permis să se întoarcă. Vechimea sitului Göbekli Tepe îl face cel mai vechi sit construit de oameni descoperit până acum pe Pământ.
Doar 5% din sit este escavat și cunoscut
Arheologii care au săpat în anii 70 în sud-vestul Turciei, la câțiva zeci de kilometri de granița siriană, aproape de orașul Sanliurfa, s-au mirat de cantitatea mare de bucăți de calcar găsite acolo. S-a crezut că e vorba de morminte bizantine.
În 1994, arheologul german Klaus Schmidt a rămas uimit de numărul mare de bucăți de cremene găsite și și-a dat seama că în vechime, acolo au lucrat mulți oameni la construcția a ceva măreț. El a decis să înceapă săpăturile. A scos la iveală primii stâlpi de piatră cu basoreliefuri ce înfățișează diverse animale: vulpi, scorpioni, șacali și păsări.
De aici a început o poveste uimitoare. S-au făcut cercetări geomagnetice. Acestea au stabilit că există 20 de cercuri alcătuite din stâlpi de piatră de peste 5 metri înălțime și 15 tone greutate fiecare. Totodată s-a stabilit că totul datează de acum 10.000 – 11.500 de ani. Adică, cu mii de ani înainte de Stonehenge, de Piramidele Egiptene și de inventarea scrierii.
Schmidt, cel care a descoperit situl și care a supravegheat lucrările aproape 20 de ani, a murit în vara lui 2014. Teoriile lui au pus la îndoială modul în care privim începuturile civilizațiilor. Momentan doar 5% din sit a fost săpat. Misterele orașului construit de oameni în vremea mamuților sunt încă nedescoperite. Recent, autoritățile din Turcia în parteneriat cu Netflix, au realizat un serial care promovează minunatul sit, sub forma unei frumoase și emoționante povești de dragoste. Filmul se numește Atye.
Sursa foto: Instagram
Regulile pe care le-au respectat părinții noștri ne-au format personalitatea. Unde sunt greșelile!
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook