Descoperirea exoplanetelor și a sateliților cu potențiale oceane marchează un pas important în căutarea vieții extraterestre. Planeta nou descoperită, care a fost denumită TOI-733b se află la 245 de ani lumină de noi și este ceva mai mică decât planeta noastră, însă se comportă exact ca și Pământul.
Experții au publicat un studiu în revista Astronomy & Astrophysics, în care detaliază că această nouă planetă are o densitate de 3,98 grame pe centimetru cub. Ca să ne facem o idee, aceasta este puțin mai mică decât densitatea Pământului, care este de 5,51 grame pe centimetru cub, dar mai mare decât cea a vecinului nostru Marte, arată Earth.com.
Noua planetă ar putea fi ca și Pământul
Foarte interesant este că această planetă orbitează în jurul unei stele puțin mai mici decât Soarele nostru. Ea își completează orbita într-un total de 4,9 zile pământene.
Tocmai această proximitate față de stea servește drept explicație pentru primul dintre cele două scenarii pe care oamenii de știință le-au propus în ceea ce privește atmosfera sa. În prezent, exoplaneta TOI-733b este o rocă uscată, lipsită de un strat gazos. Unul dintre motivele pe care oamenii de știință le găsesc pentru a explica această situație este că, fiind un corp foarte apropiat de propriul soare, atmosfera s-ar evapora în cele din urmă.
Dar aceasta nu este singura ipoteză pe care o iau în considerare. Ei cred, de asemenea, că s-ar putea întâmpla și altceva: ar putea fi vorba de o planetă oceanică.
TOI-733b este asemănătoare și cu Neptun
O altă descoperire semnificativă pusă în evidență de publicarea acestui articol este asemănarea dintre această planetă și Neptun, deși la o scară mai mică. Aceste tipuri de corpuri au o trăsătură comună, și anume procesul de micșorare datorat pierderii atmosferei. Momentan oamenii de știință nu știu cine sau ce este responsabil pentru acest fenomen: dacă este vorba de steaua de care aceste planete sunt cele mai apropiate sau de căldura pe care ele însele o emit.
Corpuri cerești și planete noi care ar putea avea oceane favorabile vieții
Timp de secole, existența vieții extraterestre a stârnit curiozitatea colectivă și dorința de explorare din partea oamenilor. Astăzi, omenirea își concentrează această curiozitate asupra unui tip foarte specific de corpuri cerești: exoplanete și luni care ar putea găzdui oceane, în ideea că prezența apei ar putea fi o șansă dacă se va decide colonizarea altui corp ceresc.
Pe de altă parte, oamenii de știință cred că aceste lumi cu apă ar putea găzdui viață, ceea ce le face un punct central în căutarea noastră de organisme extraterestre. O serie de corpuri cerești mai nou descoperite sunt intrigante pentru oamenii de știință care depun deja eforturi susținute pentru a le studia și conserva.
Exoplanete cu potențiale oceane și, implicit, cu viață
Exoplanetele sunt planete care ori își au orbita în jurul unei alte stele decât Soarele, aparținând deci unui alt sistem planetar decât Sistemul nostru Solar, ori se mișcă libere prin galaxie. În galaxia noastră există miliarde de stele și s-a apreciat inițial că peste 15% din ele au planete care le înconjoară.
Proxima Centauri b
Cea mai apropiată exoplanetă cunoscută de sistemul nostru solar, Proxima Centauri b, orbitează în zona locuibilă a stelei sale gazdă. Masa planetei sugerează o compoziție stâncoasă, iar potențiala existență a apei lichide la suprafața sa rămâne un subiect de cercetare științifică.
Planetele TRAPPIST-1
Cele șapte planete de mărimea Pământului din sistemul TRAPPIST-1, situate la aproximativ 40 de ani-lumină depărtare, suscită, de asemenea, interes. Trei dintre aceste planete – TRAPPIST-1e, f și g – se află în zona locuibilă a sistemului. Modelele sugerează că acestea ar putea găzdui apă lichidă, în condiții atmosferice adecvate.
Kepler-22b
Fiind prima exoplanetă cunoscută care rezidă în zona locuibilă a unei stele asemănătoare Soarelui, Kepler-22b ar putea conține apă lichidă. Cu toate acestea, oamenii de știință trebuie încă să determine compoziția acestei planete de mărimea unei super-Pământuri.
Luni cu potențiale oceane
În propriul nostru sistem solar, mai multe luni prezintă semne că ar putea adăposti oceane subterane, alimentând posibilitatea existenței vieții.
Europa
Această lună a lui Jupiter, încălzită de efectele mareelor gravitaționale ale lui Jupiter, conține probabil un ocean subteran de două ori mai mare decât volumul tuturor oceanelor Pământului la un loc. Suprafața sa înghețată lasă să se întrevadă existența acestui ocean de apă sărată dedesubt.
Enceladus
Enceladus, luna înghețată a lui Saturn, găzduiește un ocean subteran sub polul său sudic. Oamenii de știință cred că coloanele de vapori de apă care erup de la suprafața sa sunt o dovadă directă a acestui ocean ascuns.
Titan
O altă lună a lui Saturn, Titan, este singura lună cunoscută cu o atmosferă substanțială. Observațiile radar și infraroșii indică prezența unor lacuri pline de hidrocarburi – deși nu este vorba de apă, aceasta contează totuși ca o formă de rezervor lichid de suprafață.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook