În anul 1866, la Palatul Domnesc de pe Calea Victoriei al regelui Carol I a fost împodobit în noaptea de Crăciun primul brad din România, în prezența prinților, prințeselor și a multor invitați de seamă.
În timp ce împodobeau bradul, prinții și prințesele cântau „O, brad frumos”
Potrivit istoricilor, în timp ce erau puse aranjamentele în brad, se cânta O, brad frumos, în limba germană: „O, Tannenbaum, o, Tannebaum, Wie grün sind deine Blatter!”. Obiceiul împodobirii bradului a fost adoptat de boierimea din București și a devenit cel mai important simbol al Crăciunului. Primul brad din România a primit atunci globuri, flori de hârtie, lumânări și fructe.
În anul 1874 au fost împodobiți de principesa Elisabeta un număr de 14 brazi
Potrivit informațiilor oferite de principele Carol în „Memorii”, în ajunul Crăciunului anului 1874 principesa Elisebata s-au împodobit nu mai puțin de 14 brazi. Au fost prezenți în seara ajunului „de o frumuseţe strălucitoare” toți boierii din București, care au primit de la suveran cadouri simbolice.
De asemenea, regele Carol I, un om cu suflet mare, obișnuia să cheme sute de copii la masa de sărbători, iar micuții plecau acasă cu cadouri, constând în haine, dulciuri și fructe. Regina Elisabeta a notat atunci că a fost „unicul Crăciun cu adevărat fericit”.
În 1810, Nicolae Golescu ar fi adus de la Viena un brad
Pe de altă parte, există și surse care spun că primul brad din România ar fi fost împodobit în anul 1810, de fiul cel mare al lui Dinicu Golescu, Nicolae. Se spune că acesta ar fi adus un brad superb de la Viena, care a fost împodobit cum se cuvine în locuința sa din Câmpulung Muscel.
De altfel, familia Golescu a fost cunoscută pentru rolul important pe care l-a avut în modernizarea și emanciparea românilor. Și tot Nicolae Golescu ar fi fost cel care a tradus O, brad frumos în limba română.
Aceste lucruri au ajuns să fie cunoscute pe baza relatărilor lui Nicolae Iorga, care ar studiat corespondența familiei Golescu. Istoricul ar fi găsit și o scrisoare unde era notat cum a ajuns bradul de la Viena în România și cum a fost împodobit cu lumânări, globuri, panglici și dulciuri.
Pentru început bradul tradițional de Crăciun a fost văzut la familiile cu dare de mână și ulterior a intrat în casele tuturor românilor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook