Dacă ar trebui să alegeți clădirea cu cea mai impresionantă arhitectură din lume, cu siguranță, ar trebui să vă opriți la Taj Mahal, unde se îmbină trei stiluri: islamic, indian și persan.
Motivul neștiut pentru care zidurile de la Taj Mahal își schimbă culoarea
Ridicarea colosului Taj Mahal este considerată de unii istorici una dintre cele mai romantice, dar în același timp tragice povești de dragoste din istorie. Monumentul a fost construit în anul 1631 de împăratul Imperiului Mongol, Shah Jahan, în amintirea soției sale, Mumtaz Mahal. Aceasta a murit la nașterea celui de-al 14-lea copil. Deși avea mai mult soții care, de asemenea, sunt îngropate în acest loc, cea pe care o iubea cel mai mult a fost Mumtaz.
Materialele de lucru au fost aduse cu 1000 de elefanți
Monumentul a fost ridicat în 22 de ani, iar la construcția sa au lucrat 20.000 de muncitori. Cât privește materialele de lucru acestea se știe că au fost aduse din China sau peninsula Arabă iar pentru transportul acestora s-au folosit nu mai puțin de 1000 de elefanți. Taj Mahal-ul pare să aibă mai multe culori. Dimineața mausoleul este roz, seara devine alb, iar noaptea luna face ca zidurile să fie aurii. Se crede că schimbarea culorilor ține de starea de spirit a femeilor indiene.
Pietre prețioase s-au păstrat doar pe mormântul împărătesei
Istoricii spun că în zidurile Taj Mahal-ului au fost încastrate multe pietre prețioase. Acesta au fost scoase de soldații Indiei în anul 1857 când s-a anunțat o rebeliune a englezilor. Singurul loc unde pietrele prețioase s-au păstrat și în ziua de astăzi este mormântul împărătesei. Aici odinește și Shah Jahan, care-și doarme somnul de veci într-un mormânt aflat la o mică distanță de cel al soției sale.
Poluarea roade fațada albă a mausoleului
Sunt tot mai multe voci care spun că faimosul Taj Mahal va mai putea fi vizitat doar câțiva ani, urmând ca după această perioadă mausoleul să fie închis. Iar turiștii vor putea să vadă uimitoarea clădire doar de la distanță. Care să fie motivul închiderii Taj Mahal-ului? Din câte spun specialiștii, populația care se înghesuie și poluarea ce roade fațada albă a mausoleului.
Sursă foto: aflati.ro, epoch time romania
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook