Simona Ionescu / Redactor Șef

Nebuniile unui geniu cunoscut de toată lumea. Avea un ritual de a bea cafeaua care îl ajuta să se concentreze

Nebuniile unui geniu cunoscut de toată lumea. Avea un ritual de a bea cafeaua care îl ajuta să se concentreze
Cu o copilărie zbuciumată, marcată de un tată alcoolic, la maturitate genialul Ludwig van Beethoven ajunsese un ciudat. Unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii avea câteva obiceiuri neobișnuite.

Pianistul şi compozitorul german Ludwig van Beethoven era un om atât de obsedat de fiecare detaliu al vieţii sale, încât îşi începea ziua cu o ceaşcă de cafea meticulos pregătită, din boabe de cafea atent numărate.

Nu se sfia să facă acest lucru nici în compania musafirilor săi

De fapt, întreaga sa viață a devenit un ritual de la care nu se abătea niciodată. Totul trebuia să fie respectat în cel mai mic detaliu, inclusiv cafeaua de dimineaţă. Un element esențial al existenței sale, compozitorul își prepara băutura energizantă din exact 60 de boabe de cafea. Pentru a fi sigur de doză, muzicianul le număra chiar şi în prezenţa oaspeţilor.

Cafeaua nu era singura ciudăţenie a lui Beethoven. Din camera lui de la Viena nu lipseau salamul şi brânza, iar în fiecare joi servea supă de pâine şi 10 ouă, frumos aranjate pe o farfurie. A murit în 1827, la 56 de ani.

Bătut fără milă de tatăl său

Ludwig van Beethoven s-a născut în Bonn, în decembrie 1770. Severitatea tatălui său avea să-l transforme într-un mare muzician. Tatăl său era un cântăreţ de curte mediocru, alcoolic notoriu, şi care, observând talentul muzical precoce al fiului său, a încercat să facă din micul Ludwig un copil-minune.

Pentru a ajunge cât mai repede la performanță, Beethoven senior îşi obliga băiatul să urce pe un scaun pentru a ajunge la claviatură şi îl bătea fără milă ori de câte ori copilul făcea vreo greşeală. Mai mult, unii biografi ai celui care avea să devină unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii susţin chiar că tatăl l-ar fi închis într-o pivniţă, unde nu era lăsat să doarmă pentru a se putea dedica repetiţiilor. În acest ritm, copilul adormea la școală, cu capul pe bancă. Din această cauză, avea să renunțe la studii.

Tatăl său a fost cel care i-a aranjat debutul într-un spectacol pe când copilul avea doar 7 ani.

Omul care l-a inspirat să compună capodopere

Dedicat muzicii, Beethoven, un elev mediocru, a renunţat la şcoală la vârsta de 10 ani. Doi ani mai târziu, l-a cunoscut pe renumitul compozitor şi dirijor Christian Gottlob Neefe, care l-a introdus în creaţiile lui Bach şi l-a inspirat pe tânărul pianist să compună şi să-şi interpreteze creaţiile proprii. Beethoven s-a stabilit la Viena la 21 de ani, apoi a studiat pianul cu Joseph Haydn şi compoziţia cu Antonio Salieri.

Ca artist, interpret şi compozitor, geniul Beethoven a avut numeroşi protectori. Era, însă, un om ursuz, nestatornic, chiar paranoic, motive pentru care nu a prea avut prieteni apropiaţi. Problemele de sănătate cu care s-a confruntat i-au agravat defectele și mai mult. Pe măsură ce auzul i-a devenit tot mai slab, el s-a retras tot mai mult în universul său.

Foto: Wikipedia

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre