Nicolae Ceaușescu a primit avertisment de la Gorbaciov înainte de a muri. Fratele dictatorului face mărturisiri

Nicolae Ceaușescu a avut o familie numeroasă, iar multe dintre rudele sale au beneficiat din plin de puterea pe care avut-o acesta. Ilie Ceaușescu, fratele dictatorului, avea 63 de ani la momentul Revoluției din 1989. A mai trăit încă 14 ani după executarea fratelui său. Printre altele, a ocupat funcția de ministru adjunct al Apărării și a avut grad de general.
În anul 2000, atunci când a fost citat la procesul Revoluției de la Cluj, fratele dictatorului a dezvăluit care a fost ultima conversație dintre Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov, liderul U.R.S.S. Întâlnirea a avut loc pe 4 decembrie 1989, la Moscova, imediat după summitul de la Malta din 2-3 decembrie.
La momentul întâlnirii, relațiile dintre Ceaușescu și Gorbaciov se răciseră, pe fondul reformelor propuse de liderul rus și refuzate de către dictatorul român. În plus, spiritele s-ar fi încins și din cauza invaziei Cehoslovaciei.
Gorbaciov chemase liderii comuniști la Moscova, pentru a-i informa că, în cadrul conferinței de la Malta, președintele SUA, George W. Bush hotărâse schimbarea regimurilor comuniste din Europa de Est și trecerea la pluralism politic și democrație.
Ilie Ceaușescu a povestit că, la un moment dat în cadrul conversației, Gorbaciov a avut o replică stranie și amenințătoare la adresa lui Nicolae Ceaușescu.
„De unde știi dumneata că vei mai trăi până în ianuarie 1990?”, i-ar fi zis Gorbaciov lui Nicolae Ceaușescu, a spus Ilie, fratele dictatorului.
Într-adevăr, vorbele lui Gorbaciov s-au dovedit a fi o previziune sumbră, căci pe 25 decembrie, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost executați. Se încheia astfel o perioadă neagră a României, odată cu moartea ultimului lider comunist din Europa.
Gorbaciov a vizitat țările din Blocul Estic în 1989, încurajând reformele, și se spune că le-ar fi transmis unor lideri că România va fi următoarea. Unii cred că Gorbaciov a dat undă verde revoluției din România, mai ales că Ceaușescu era ferm împotriva reformelor și a refuzat orice formă de perestroika sau democratizare. Diplomații sovietici au fost remarcabil de tăcuți în timpul Revoluției Române, spre deosebire de anii anteriori, când susțineau politica externă independentă a lui Ceaușescu.
Anumiți analiști români și foști dezertori au susținut că KGB-ul ar fi infiltrat armata sau Securitatea română și ar fi contribuit la alimentarea revoltei prin mijloace subversive. Existau, de asemenea, zvonuri că unii lideri ai FSN (precum Ion Iliescu) ar fi avut legături cu sovieticii, Iliescu fiind cunoscut ca fost student la Moscova și aliniat ideologic cu reformele promovate de Gorbaciov.
De asemenea, procesul și execuția lui Ceaușescu au fost extrem de rapide, ceea ce a ridicat întrebări legate de posibila intenție de a-l reduce la tăcere înainte să poată divulga informații sensibile, poate chiar legături cu servicii de informații străine sau detalii despre dezacordurile dintre România și URSS. Unii speculează că marile puteri (inclusiv URSS și chiar serviciile occidentale) ar fi preferat ca Ceaușescu să fie eliminat, pentru a evita instabilitatea sau apariția unor dezvăluiri jenante.
Indiferent dacă a fost o simplă premoniție sau un avertisment cu subînțeles, replica lui Gorbaciov rămâne una dintre cele mai tulburătoare enigme ale sfârșitului regimului Ceaușescu. Istoria încă nu a spus tot.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook