Se spune că gusturile lui Ceaușescu privind mașinile folosite la vânătoare s-ar fi schimbat odată cu modificările de politică externă. Vom prezenta ce automobile erau în garajul fostului dictator.
De asemenea, cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu au menționat că pentru început acesta avea o urmă de respect pentru animalele sălbatice, dar, în timp, nu i-a mai păsat și a împușcat tot ce avea chef.
Potrivit informațiilor oferite de inginerul silvic Vasile Crișan, care s-a numărat printre specialiștii ce s-au ocupat de partidele de vânătoare ale dictatorului, la început Ceaușescu folosea Jeep-uri „de fabricație americană”.
„După câțiva ani, şi autoturismele de teren sovietice au fost schimbate cu ARO, fabricate în România”
„De prin anii ’68, jeepurile americane au fost înlocuite cu GAZ-uri sovietice. Nici nu se putea altfel! Cum să circule un mare șef comunist într-o limuzină capitalistă? După câțiva ani, şi autoturismele de teren sovietice au fost schimbate cu ARO, fabricate în România, dar pregătite special pentru el. Se răciseră relațiile cu rușii, deci la gunoi şi cu mașinile lor!”, a menționat Vasile Crișan.
De la Mercedes la Dacia 2000
Pentru oraș, Nicolae Ceaușescu prefera să circule cu mașini marca Mercedes, în perioada anilor 70, iar mai târziu a ales să meargă cu Dacia 2000. „Până în anul ’76 a utilizat doar Mercedesuri. Dar cum să folosești mașini occidentale când şi în România se fabricau mașini?
Deci… „în vaselină cu Mercedesurile” şi… „să mi se pregătească două-trei Dacia 2000” – a spus el la un moment dat. Şi cum a dispus, aşa s-a făcut”, a scris Vasile Crișan în cartea „La vânătoare cu Ceaușescu”.
Dictatorul obișnuia să se urce doar în elicoptere fabricate în Franța
Dar Ceaușescu folosea și avioane atunci când se deplasa pe distanțe lungi. E vorba de aeronave englezești, apoi a preferat să folosească ROMBAC-uri „de fabricație românească, în colaborare cu firme din Anglia”. La capitolul elicoptere nu urca decât în cele care erau fabricate în Franța, „tipurile Alouette, Puma şi apoi Dauphin”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook