Simona Ionescu / Redactor Șef

Ninsoarea miraculoasă de la Bazilica Santa Maria Maggiore, locul unde a fost înmormântat Papa Francisc. Sfântul lăcaș a fost ridicat după o viziune a Fecioarei Maria

Ninsoarea miraculoasă de la Bazilica Santa Maria Maggiore, locul unde a fost înmormântat Papa Francisc. Sfântul lăcaș a fost ridicat după o viziune a Fecioarei Maria
În fiecare an, pe 5 august, credincioși din toată lumea se adună la Bazilica Santa Maria Maggiore, locul unde a fost înmormântat Papa Francisc. Se comemorează o ninsoare miraculoasă care a avut loc în vechime, în plină vară, în luna august.

În fiecare an, pe 5 august, în toiul verii italiene toride, credincioșii se îndreaptă spre antica Bazilică Santa Maria Maggiore, locul unde-și doarme somnul de veci Papa Francisc, pentru a celebra unul dintre cele mai incredibile miracole ale orașului.

Spectacol la Bazilica Santa Maria Maggiore

Spectacolul anual organizat de Ministerul Culturii al Italiei, în colaborare cu autoritățile Vaticanului se desfășoară fără întrerupere din 1983 și include o ninsoare artificială, fulgii de zăpadă fiind creați din spumă.

Potrivit legendei creștine, în anul 358 d.Hr. pe locul unde a fost ridicată Bazilica, a nins în plină vară. Din spectacol mai fac parte jocuri de lumini, precum și o paradă și un spectacol muzical susținut de fanfara poliției Carabinieri. Pentru a reaminti că aceasta este o sărbătoare religioasă, două liturghii de mulțumire adresate Fecioarei Maria au loc la orele 10:00 și 17:00.

Viziunea Fecioarei Maria

Potrivit legendei, în secolul al IV-lea creștinismul atrăgea numeroși convertiți la Roma, din toate clasele sociale, iar printre noii convertiți zeloși se număra un nobil bogat pe nume Giovanni și soția sa. Cuplul fără copii dispunea de o avere considerabilă pe care dorea să o folosească pentru a sprijini comunitatea creștină, așa că s-au rugat Fecioarei Maria pentru îndrumare.

Preacurata Fecioară le-a răspuns curând, apărând într-un vis în care le-a cerut să finanțeze construirea unei noi biserici pe locul unde, în acea noapte, va cădea o ninsoare miraculoasă de vară pe Dealul Esquilin din Roma.

Miracolul zăpezii

Pornind în căutarea locului promis, Giovanni s-a întâlnit cu Papa Liberius, care, spre surprinderea sa, avusese același vis și căuta la rândul său locul ninsorii promise. După ce au descoperit covorul gros de zăpadă pe pantele Esquilinului, Papa a trasat conturul viitoarei biserici în zăpadă.

Zidari și meșteri au fost chemați imediat la fața locului, iar construcția bazilicii a început, finanțată din generozitatea lui Giovanni și a soției sale. Dovada cea mai grăitoare este o pictură minunată din secolul al XVI-lea, realizată de artistul Jacopo Zucchi care se află și acum în Pinacoteca Muzeelor Vaticane.

Aceasta înfățișează o mulțime entuziastă adunată în jurul zăpezii de vară, în timp ce Papa marchează perimetrul zidurilor bazilicii cu o sapă, sub privirile unui grup pestriț de episcopi, prelați și băieți de altar. Giovanni și soția sa îngenunchează, uimiți de evenimentul miraculos.

În cripta de sub altarul principal se află presupusele rămășițe ale ieslei lui Hristos

În interiorul Bazilicii Santa Maria Maggiore, mozaicuri din secolul al V-lea se numără printre cele mai vechi și mai frumoase opere de artă creștină din Italia.

Scene vibrante din Vechiul Testament, care înfățișează viețile patriarhilor Avraam, Isaac, Iacov și Moise, sunt reprezentate în stilul realist al artei clasice, contrastând cu mozaicurile bizantine fabuloase, abstracte, din absidă, datând din secolul al XIII-lea. În cripta de sub altarul principal se află presupusele rămășițe ale ieslei lui Hristos, păstrate într-un relicvariu elaborat din cristal.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *