Simona Ionescu / Redactor Șef

O fetiță de 11 ani, descoperire arheologică epocală. Oasele sunt uriașe

O fetiță de 11 ani, descoperire arheologică epocală. Oasele sunt uriașe
Descoperirile arheologice presupun, de cele mai multe ori, un volum titanic de muncă, ani de cercetare, cunoștințe și răbdare. Apoi mai sunt un ele care apar pur și simplu. De parcă le-ar sări în față celor ce le descoperă.

O fetiță de 11 ani din Marea Britanie a făcut descoperire arheologică epocală. Oasele scoase la iveală sunt uriașe. Fosilele găsite în Somerset „ar putea fi de la cea mai mare reptilă marină din istorie”, după cum s-au exprimat oamenii de știință.

Conform unui studiu publicat în Plos One și citat de The Guardian, Dr. Dean Lomax, paleontolog la Universitatea din Bristol, relatează cum primele bucăți ale maxilarului unui ihtiozaur au fost descoperite de Justin Reynolds și fiica sa, Ruby – coautori ai lucrării de cercetare – pe plaja de la Blue Anchor, în Somerset, Marea Britanie, în mai 2020, când fetița avea 11 ani.

Familia Reynolds alături de cercetătorii care au identificat fosilele gigantice găsite ( Instagram)

Cei doi l-au contactat pe Dr. Lomax, care, alături de membrii familiei Reynolds, s-a alăturat căutării altor oase fosilizate. Alături de ei a venit și Paul de la Salle, un expert de la Muzeul Vieții Marine Jurasice din Dorset, care în 2016 a descoperit un maxilar din ceea ce părea a fi o nouă specie de ihtiozaur. Descoperirea a făcut-o tot pe o plajă din Somerset.

Când echipa a montat fragmentele noii fosile descoperite pe plaja de la Blue Anchor, s-a descoperit că aparținea aceleiași specii ca și specimenul găsit câțiva ani mai devreme de De la Salle. În ambele cazuri, osul fosilizat este supra unghiular. Osul are structură lungă, curbată, și, spun oamenii de știință, se află în partea superioară și posterioară a maxilarului inferior al animalului.

Oase uriașe: „Cea mai mare reptilă marină descrisă oficial”

„Când echipa mea a descris primul specimen, în 2018, acesta a arătat caracteristici neobișnuite care au sugerat că ar putea reprezenta ceva nou. Cu toate acestea, ne-am abținut să-i dăm un nume, considerând că era o fosilă incompletă și, de asemenea, parțial erodată.

Fosilele găsite pe plajă de Ruby Reynolds, o fată de 11 ani, indică o specie nouă de ihtiozaur, animal de 25 m lungime (Plos One)

Având, acum, două exemple ale aceluiași os, cu aceleași caracteristici unice, și din același fus orar geologic, putem susține teoria noastră inițială că avem de-a face cu o specie nouă, mai ales atunci când ținem cont și de faptul că aceste două oase apar la aproximativ 13 milioane de ani după ultimele lor rude geologice cu un nume”, a declarat Dr. Lomax.

Dr. Nick Fraser, paleontolog la Muzeele Naționale din Scoția, a declarat că identificarea osului ca parte a maxilarului inferior de la un ihtiozaur a fost foarte convingătoare. „Acesta sugerează că proprietarul său a fost o fiară gigantică, posibil una dintre cele mai mari reptile marine din toate timpurile”, a spus el.

Ruby, o fetiță de 11 ani, a făcut o descoperire arheologică epocală

Experții de la Bristol cred că rămășițele de pe plajă găsite de Ruby aparțin unui tip de ihtiozaur care a cutreierat mările în urmă cu aproximativ 202 milioane de ani, dispărând la sfârșitul perioadei triasice. Ei arată că fosilele descoperite de fetița de 11 ani pe plaja din Somerset ar proveni de la cea mai mare reptilă marină cunoscută să fi trăit vreodată.

O simulare indică modul în care ar fi arătat ihtiozaurul ale cărui oase fosilizate s-au găsit pe plaja de la Blue Anchor (Instagram)

Fosilele, arată oamenii de știință, ar fi de la un tip de ihtiozaur, o reptilă marină preistorică care a trăit în vremea dinozaurilor. Se crede că specia nou descoperită a cutreierat mările spre sfârșitul Triasicului, în urmă cu aproximativ 202 milioane de ani. Echipa a numit specia Ichthyotitan severnensis, adică „șopârla uriașă de pește din Severn”. „Acest gigant reprezintă probabil cea mai mare reptilă marină descrisă oficial”, a declarat Dr.

Dean Lomax, paleontologul de la Universitatea din Bristol. Comparațiile cu fosilele altor ihtiozauri sugerează că creatura ar fi avut o lungime de aproximativ 25 de metri. Adică ar fi fost  de aproximativ dimensiunea unei balene albastre, a mai arătat acesta. „Credem că acești ihtiozauri sunt ultimii membri supraviețuitori ai familiei Shastasaurida, care a dispărut în timpul evenimentului global de extincție în masă de la sfârșitul Triasicului”, a mai spus Dr. Lomax.

Sursa foto: Instagram / Dean Lomax, Plos One

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre