Taylor Swift nu pre are motive de mândrie că o arătare sinistră a primit numele ei, însă acum nu are ce face, trebuie să își asume. Cumva, a avut o premoniție, putem spune, când a compus piesa „Shake it Off”. Un miliped găsit în mod obișnuit în Munții Apalachi a fost recent redenumit cu numele Taylor Swift, ca un tribut adus vedetei pop.
Așa numita Nannaria este una dintre cele 17 noi specii de milipede descoperite în regiune și este vitală pentru descompunerea și răspândirea nutrienților în ecosistemele împădurite. Milipedele sunt miriapode. Un fel de viermi cu foarte multe picioare. În paranteză, amintim că milipedul cu cele mai multe picioare a fost descoperit în 2021, și are peste 1.300 de membre.
Dar să revenim la milipedul Taylor Swift. Cercetătoarea care a descoperit animalul a explicat cum a ajuns să îi da numele celebrei vedete pop.
„Muzica ei m-a ajutat să trec peste greutățileșcolii postuniversitare, așa că numirea unei noi specii de miliped după ea este modul meu de a-i mulțumi”, a spus entomologul Virginia Tech Derek Hennen într-o declarație.
Ca mod de viață, milipedele au tendința de a se ascunde chiar sub suprafața solului, unde pot mânca netulburați frunzele și materia vegetală în descompunere, scrie New York Post.
Cum au fost descoperite noile specii de milipede
Existența lor ascunsă face parte din motivul pentru care au fost atât de greu de descoperit și de analizat, au spus cercetătorii. Un proiect de mai mulți ani de colectare și înregistrare a exemplarelor neidentificate a fost lansat în 17 state din estul SUA, în timpul căruia Hennen și colegii de știință Jackson Means și Paul Mare cercetau subsolul pădurii căutând sub pietre, frunze și bușteni milipede ascunse.
Ei au găsit peste 1.800 de creaturi, inclusiv unele existente deja în colecții universitare și muzeale, dar și 17 specii noi, pe care le-au descris în raportul lor publicat în jurnalul cu acces deschis ZooKeys. Noul set de milipede Nannaria măsoară 18 și 38 de milimetri lungime și au un trunchi de culoare maro spre negru, cu pete albe, roșii sau portocalii și picioare albe. Masculii miliped Nannaria se caracterizează prin faptul că au gheare la capetele picioarelor din față.
O listă lungă de vedete au dat nume plantelor și animalelor
Cântăreața Taylor Swift se alătură unei lungi liste de vedete deja imortalizate în nomenclatura faunei și florei. Iată mai multe exemple:
* Arborele Uvariopsis Dicaprio din pădurea Ebo din Camerun, apreciat pentru biodiversitatea sa și numit după actorul și ecologistul de top Leonardo DiCaprio.
* Deși nu este o persoană reală, eroul din „Războiul Stelelor” Luke Skywalker a fost inspirația din spatele proaspăt numitului gibon chinez Skywalker – care, la fel ca Jedi, este de asemenea considerat o specie pe cale de dispariție.
* Plângătorul „Folsom Prison Blues” Johnny Cash a fost o alegere convenabilă pentru un arahnolog și fan care a numit o tarantulă Aphonopelma Johnnycashi după ce a capturat una în apropierea închisorii de stat Folsom, lângă districtul arid Sacramento, California.
* Un melc sensibil la temperatură a fost numit Craspedotropis Gretathunberga, după activistul pentru schimbările climatice Greta Thunberg, care, de asemenea, luptă împotriva încălzirii globale.
* Fanii rockeri ai trupei Led Zeppelin au dat naștere numelui Pristimantis ledzeppelin pentru o broască de ploaie rară găsită lângă granița dintre Peru și Ecuador, în Munții Anzi.
* Fosila unui calmar preistoric „vampir” a fost numită Syllipsimopodi bideni în legătură cu președintele Joe Bien, despre care autorul a insistat că este un tribut adus celei mai în vârstă persoane care a preluat președinția SUA.
* Se pare că există cel puțin 10 specii identificate recent numite după fostul președinte Barack Obama, inclusiv câțiva pești, doi păianjeni, doi paraziți, o pasăre, o șopârlă dispărută și un lichen simbiotic. Acesta a fost primul organism care a fost numit după al 44-lea președinte american.
* În 2020, Muzeul Copiilor din West Harford, Connecticut, a numit un gândac șuierător din Madagascar „Keith” pentru a comemora 77 de ani de naștere a rockerului de la Rolling Stones, Keith Richards în acel an.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook