Simona Ionescu / Redactor Șef

Obiceiurile familiei Ceaușescu de sărbători. Ce nu avea voie să facă niciodată Nicolae în propria locuință

Obiceiurile familiei Ceaușescu de sărbători. Ce nu avea voie să facă niciodată Nicolae în propria locuință
Fiica fratelui mai mare al lui Nicolae Ceaușescu, Mihaela M. Ceaușescu a povestit în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig” ce nu lipsea niciodată de pe masa de sărbători a familiei fostului dictator. Cine greșea, avea scandal cu Leana.

Nicolae și Elena Ceaușescu iubeau mâncărurile tradiționale, deși în frigider, spun cei care au fost alături de ei, aveau tot ce le dorea sufletul. Iată care erau obiceiurile familiei de sărbători.

Nepoata fostului dictator, prof. univ. Mihaela Ceaușescu susține că meniul familiei Ceaușescu, pentru 8-15 persoane, era pregătit cu o seară înainte de o bucătăreasă cu adevărat extraordinară. Iar de pe masa de sărbătoare nu lipseau niciodată friptura, piftia, puiul la ceaun, salata de boeuf și, bineînțeles, sarmalele, care erau preferatele lui Nicolae Ceaușescu.

„Tanti Lenuța mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta”

”Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a spus nepoata lui nea Nicu.

Nicolae și Elena Ceaușescu, la masa de sărbători

Familia Ceaușescu primea și lemne de foc de la gospodari

Pentru că erau conducătorii țării și meritau tot ce e mai bun, Elena și Nicolae Ceaușescu primeau de la gospodari bunătăți și chiar și lemne de foc sau cărbuni. „Mulţi oameni chiar credeau că Ceauşescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: şunculiţe proaspăt afumate, cârnaţi condimentaţi, carne de porc, brânzeturi. Unii, mai gospodari, trimiteau chiar şi lemne de foc sau cărbuni, toate, evident, verificate strict de către Securitate”, a spus Mihaela Ceaușescu.

Tovarășul avea un suport de haine doar pentru el

Tanti Lenuța era drastică nu doar cu cei din jurul său, ci și cu propriul partener de viață. În consecință, Nicolae Ceaușescu nu avea voie niciodată să intre încălțat în casă, altfel avea mare scandal cu Leana. De asemenea, Nicolae avea un suport de haine care-l folosea doar el. Pantofii lui Ceaușescu stăteau în rând, ca soldații la armată, iar cei doi se descălțau imediat ce intrau în casă și își puneau papucii.

Obsedată de curățenie, Elena Ceaușescu le ordona femeilor de servici să șteargă praful de sub pat, folosind o cârpă umedă. De asemenea, Elena obișnuia să pună o frunză sub covoare. Dacă după ce se făcea curățenie, tovarășa găsea frunza în același loc, femeia de servici era dată afară.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre