Simona Ionescu / Redactor Șef

Război psihologic. Lucruri stranii despre Revoluția din 1989 și căderea lui Nicolae Ceaușescu

Război psihologic. Lucruri stranii despre Revoluția din 1989 și căderea lui Nicolae Ceaușescu
Detalii incredibile despre Revoluția din decembrie 1989 au ieșit acum la iveală. Generalul Cătălin Ranco Pițu, fost procuror șef la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a vorbit despre un lucru incredibil: războiul psihologic.

Despre războiul psihologic prea puțini români au auzit în perioada anului 1989. Cu atât mai puțin să se gândească că vor putea trece prin așa ceva. Lucruri incredibile despre revoluția din 1989 și căderea lui Nicolae Ceaușescu.

Invitat la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3 CNN, generalul Cătălin Ranco Pițu, fost procuror șef la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Și tot acesta a semnat rechizitoriul din Dosarul Revoluției, compus din 3.000 de volume.

Ce a dus la destabilizarea meeting-ului

Potrivit declarațiilor generalului Cătălin Ranco Pițu, în timpul discursului pe care Nicolae Ceaușescu l-a ținut în balcon, militarii MApN au folosit benzi cu sunete de joasă frecvență, care le schimbau starea românilor, provocându-le „rău în stomac”. Adevărul despre aceste benzi nu-l știe nimeni cu adevărat, dar se crede că ar fi fost arse în seara zilei de 21 decembrie, dacă Ceaușescu ar fi rămas la putere.

Benzi cu sunete de joasă frecvență care au provocat panică în mulțime

Generalul susține că a vrut să afle adevărul despre destabilizarea meeting-ului, de aceea a analizat cu maximă atenție probele de la dosar, „probe complexe și complete”. Din aproape în aproape, i-a audiat ca martori pe „acei militari de la o unitate specială a MApN”, o unitate de propagandă specială la inamic.

Generalul Cătălin Ranco Pițu spune totul despre Revoluția din decembrie 1989. Sursă foto: Antena 3

S-ar putea spune, în termeni academici, război psihologic. Aveam o astfel de unitate la nivelul lui 89, iar acești militari mi-au spus că acel sunet, acel șuierat care se aude, a fost generat de o bandă magnetică imprimată cu sunete de joasă frecvență, sunete care au fost concepute cu scopul de a destabiliza, de a induce panică”.

Ce au simțit oamenii din Piața Palatului

Fostul procuror spune că a audiat zeci de martori, „persoane cât se poate de credibile”, iar toți i-au recunoscut același lucru. Au simțit „acea senzație profundă de panică, o durere la nivelul stomacului, s-a resimțit în momentul în care prin difuzoarele din Piața Palatului a fost pusă acea bandă magnetică”. Generalul Cătălin Ranco Pițu a povestit că sonorizarea a fost atunci asigurată de Radiodifuziunea Română, dar „de fiecare dată când Nicolae Ceaușescu vorbea în public, acea rețea radio-difuziune era dublată de rețeaua unității speciale a MApN”.

Ce conținea acea bandă

Fostul procuror a vorbit și cu inginerul militar care știa ce a conținut banda respectivă. „Se foloseau diverse sunete printre care șuierat de mecanizate, de tancuri, de blindate, explozii de grenade, dar și o anumită combinație de sunete de joasă frecventă. Este bine cunoscut faptul că oamenii reacționează foarte interesant atunci când sunt supuși unor sumete de joasă frecvență, deja nu mai este un secret.

La nivelul lui 1989 societatea nu știa despre astfel de procedee, dar astăzi ele sunt cunoscute și asta s-a întâmplat în decembrie 89”, a mărturisit generalul. Cum a ajuns acea casetă în România, nu s-a aflat, dar militarii ar fi spus că a fost importată, ordinul venind de la „un eșalon superior al MApN, pentru că pe cont propriu nu puteau să își asume o astfel de acțiune”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre