Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire epocală de acum 99 de milioane de ani. E o parte dintr-un dinozaur, găsită în răşină. Foto

Descoperire epocală de acum 99 de milioane de ani. E o parte dintr-un dinozaur, găsită în răşină. Foto
Dinozaurii s-ar putea să nu fi fost, în realitate, „monștrii solzoși în stil Godzilla” pe care ni-i imaginăm mereu. Ei arătau diferit, iar acum putem chiar să vedem acest lucru.

Oamenii de știință au făcut o descoperire senzațională într-o bucată de chihlimbar veche de 99 de milioane de ani, pe care au cumpărat-o dintr-o piață din Asia. Nu se așteptau să vadă așa ceva și să aibă ocazia să cerceteze. Este devorba de o bucată de dinozaur, în stare perfectă de conservare. Mai mult, prin prisma noii cercetări, ei ne oferă vești interesante. De fapt, dinozaurii arătau complet diferit de cum ni-i reprezentăm acum. Mai precis, nu aveau prea mulți solzi, ci erau mai degrabă acoperiți cu pene.

Ei studiază o bucată de chihlimbar care conține o coadă de dinozaur excepțional de bine conservată, iar aceasta oferă acum informații extrem de interesante despre cum arătau cu adevărat aceste animale preistorice.

Descoperire epocală de acum 99 de milioane de ani, la piață

Chihlimbarul respectiv a fost găsit și cumpărat în 2016, într-o piață din statul Kachin, în nord-estul Myanmarului, Asia de Sud-Est, și datează din perioada Cretacicului Mijlociu – care a durat aproximativ între 145 și 66 de milioane de ani în urmă.

Așa arăta dinozaurul a cărui coadă a fost găsită de oamenii de știință conservată în rășină

Liderul studiului, paleontologul chinez Lida Xing, a explicat mai multe despre această „descoperire unică în viață” făcută în bucata de rășină. Xing a declarat pentru CNN că, inițial, el și colegii lui au crezut că bucata de chihlimbar conținea o plantă fosilă. „Am realizat că specimenul era un vertebrat, probabil un teropod, mai degrabă decât o plantă. Nu eram sigur că (comerciantul) înțelegea cu adevărat cât de important era acest specimen, dar nu a mărit prețul”, a povestit omul de știință.

„Godzilla” arăta, cel mai probabil, diferit. Ce spun oamenii de știință

Noua descoperire schimbă ceea ce se știa sau se credea despre cum arătau dinozaurii. Se pare că mulți erau acoperiți mai degrabă cu pene decât cu solzi, în stil Goidzilla. Într-un studiu anterior condus de aceeași echipă de oameni de știință, se menționa că depozitele de chihlimbar din această zonă din Myanmar sunt unele dintre cele mai interesante, deoarece sunt pline de specimene de zeci de milioane de ani, excepțional de bine conservate.

Însă această descoperire este diferită. După mulți ani de cercetare a bucății de chihlimbar, primele rezultate au fost publicate. Coada de dinozaur pe care o conține este vizibilă cu ochiul liber și este acoperită dens cu pene. Alte țesuturi moi sunt, de asemenea, extrem de bine conservate, cum ar fi mușchii, ligamentele și pielea.

Detaliu din coada de dinozaur perfect conservată cumpărată la piață (National Geographic)

„Structura penajului oferă informații directe despre calea de dezvoltare evolutivă a penelor. Acest exemplar oferă o oportunitate de a documenta penele noi, asociate direct cu, cel mai probabil, un pui sau un exemplar tânăr de coelurosaur, păstrând detalii morfologice fine, inclusiv aranjarea spațială a foliculilor și penelor pe corp, precum și caracteristici la scară micrometrică ale penajului”, se arată în revista Current Biology.

Echipa de cercetători descoperise anterior aripi păstrate în chihlimbar, care aveau și ele pene. Cercetând fosila, oamenii de știință au stabilit că au în față coada unui pui de dinozaur – pasăre. Marea descoperire este că, cercetând-o, s-a putut stabili că tipurile de penaj asociate cu păsările moderne erau prezente la puii de coelurosaur, încă din perioada Cenomanianului (99 de milioane de ani în urmă).

De ce este importantă această descoperire

Ryan McKellar, co-autor al lucrării și paleontolog la Muzeul Regal din Saskatchewan, Canada, a menționat și el că bucata de chihlimbar cu fosila respectivă rămâne „o descoperire unică în viață”. „Cele mai fine detalii sunt vizibile și în trei dimensiuni. Cu cât vedem mai mulți dinozauri cu pene și observăm cât de răspândite sunt penele, cu atât ideea de velociraptor solzos devine tot mai puțin probabilă, iar ei par mult mai asemănători păsărilor, în ansamblu. Nu sunt chiar monștrii solzoși în stil Godzilla pe care îi credeam odată”, a punctat omul de știință.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre