Într-o perioadă în care nici un român nu auzise de aspirator, în Castelul Peleș a apărut un astfel de aparat care funcționează și astăzi.
Peleș, primul castel din lume care a avut aspirator. Vechi de peste 120 de ani, e funcționabil și acum
Aspiratorul din castelul Peleș, dotat cu două electromotoare, a fost instalat la ordinul regelui în anul 1901 de firma germană Brevets Herz-Kozac și are rolul de a capta praful la subsolul clădirii în recipiente cu apă, apoi aerul este eliminat afară. E lesne de înțeles că sistemul de curățare este unul foarte delicat, întreaga aparatură fiind la subsolul castelului.
În 2011 s-a repus în funcțiune un sistem vechi de peste 100 de ani
Surprinzător sau nu, firma Brevetz Herz-Kozac există și în ziua de astăzi, iar reprezentanții instituției au venit să repună în funcțiune sistemul de curățare, care fusese oprit în anul 1970. Și astfel, s-a demonstrat că aspiratorul, vechi de peste 100 de ani funcționează foarte bine și în acest moment.
Sursele spun că pentru a moderniza acest aspirator a fost nevoie de 6000 de euro, întrucât au fost montate motoare noi, s-au curățat filtrele și s-au făcut câteva reparații. Interesant este și faptul că la Peleș funcționează până și prizele care au fost montate tot în anul 1901. Întreținerea unui astfel de sistem de curățare central costă doar câțiva zeci de euro pe an…
“Un exemplu care să-i ajute să trăiască regeşte în micul lor castel”
„Dorim să dăm constructorilor de case din România un exemplu de urmat în proiectarea şi execuţia casei lor, un exemplu care să-i ajute să trăiască regeşte în micul lor castel.
Acest exemplu nu se limitează doar la aspiratorul central, ci cuprinde şi sistemul de aerisire controlată, vechi de peste 100 de ani la Peleş, dar extrem de actual şi astăzi, a spus, la momentul repornirii aspiratorului”, Marius Breaz, managerul BVC Romania, potrivit Adevărul.
Istoricii susțin că Peleș a fost primul castel din lume care a avut aspirator.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook