Simona Ionescu / Redactor Șef

Pisicile sunt paznicii de nădejde ai Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg din anul 1754

Pisicile sunt paznicii de nădejde ai Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg din anul 1754
Oricine a auzit de muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg și-ar dori să treacă măcar o dată pragul unuia dintre cele mai vechi și mai grandioase locuri din lume.

Dincolo de cele trei milioane de obiecte care iau ochii în Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, cei mai impresionanți rămân paznicii cu patru lăbuțe.

Pisicile, paznicii de nădejde ai Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg

Peste 70 de pisicușe frumoase și mai jucăușe au rolul de a păzi bijuteria fondată în anul 1754 de către împărăteasa Ecaterina a II-a, muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg. Cum au ajuns felinele în acest loc? Pentru început, însăși împărăteasa Elisabeta a Rusiei a ordonat aducerea acestora în palat pentru a le veni de hac șoarecilor.

Care nu mai conteneau să-și facă de cap pe holurile și subsolurile palatului. Pentru că blănoasele și-au făcut datoria cu vârf și îndesat, împărăteasa a decis atunci să păstreze pisicile pentru îndeplinirea rolului de distrugători ai paraziţilor.

Protejează exponatele de rozătoare

Când palatul a fost transformat în muzeu, pisicile au rămas în clădire pentru a proteja exponatele de rozătoare. Drept urmare, din secolul al XVIII-lea și până în prezent, pisicile nu au mai plecat din muzeu. Cu o singură excepție. E vorba de o perioadă scurtă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când felinele au dispărut din zonă. Motivul îl constituie foametea care a lovit Rusia.

Blănoasele nu au voie să se plimbe prin galerii

În perioada anilor 1950, șobolanii au început să facă ravagii, iar pisicile au fost rechemate la datorie. Stăpâne pe situație, acestea au intrat în grațiile administratorului muzeului. În anul 1990, acesta a inițiat chiar un program de îngrijire a locuitorilor blănoşi din cadrul Muzeului Ermitaj. Chiar dacă au voie să facă tot ce vor, totuși, frumoaselor pisici le e interzis să se plimbe prin galerii.

Sursă foto: crisana.ro

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre