Mastro Titta a devenit călău la vârsta de 17 ani, în 1796 și a avut la activ 514 nume de executați. Pe numele adevărat Giovanni Battista Bugatti, el a fost călăul oficial al Statului Papal și a executat sentințe pe întreg teritoriul pontifical. Povestea călăului Mastro Titta, care timp de 68 de ani a rămas neclintit în fața durerii, este foarte interesantă, nu numai pentru istorici.
Prima mărturisire a unei execuții
La 17 august 1864, a fost înlocuit de Vincenzo Balducci, iar Papa Pius al IX-lea i-a acordat o pensie, cu o pensie lunară de 30 scudi. La Valentano, la arhivele istorice, este posibil să se găsească mărturia primei sale execuții în localitatea Poggio delle Forche, scrisă la persoana întâi:
„La 28 martie 1797, l-am bătut… (…) pe Valentano Marco Rossi, care și-a ucis unchiul și vărul pentru a se răzbuna pentru împărțirea inegală făcută dintr-o moștenire comună. Porecla dată lui Bugatti a fost extinsă apoi la succesorii săi: la Roma, termenul „Mastro Titta” este sinonim cu călăul.
Când nu era călău, lucra ca vânzător de umbrele
În timpul lungilor perioade de inactivitate, Mastro Titta a lucrat ca vânzător de umbrele în Roma. În mod firesc, era antipatizat de concetățenii săi încât, din prudență, i s-a interzis să meargă în centrul orașului, de cealaltă parte a râului Tibru. La Roma, execuțiile publice decretate de Papă, în special cele exemplare, nu aveau loc în satul papal, ci pe cealaltă parte a Tibrului – în Piazza del Popolo sau Campo de’ Fiori sau în Piazza del Velabro.
Din acest motiv, Bugatti trebuia să traverseze Ponte Sant’Angelo pentru a merge să își presteze serviciile. Acest fapt a dat naștere unei alte zicale romane „Când Mastro Titta traversează podul” (Mastro Titta attraversa il ponte), pentru a semnifica faptul că în acea zi era programată executarea unei sentințe capitale.
Mantia sa este păstrată la Muzeul de Criminologie din Roma
Mantia stacojie pe care Mastro Titta o purta în timpul execuțiilor se păstrează la Muzeul de Criminologie din Roma. În 1891 a fost publicat „Mastro Titta, călăul Romei: memoriile unui călău„ scrise de el însuși. De fapt, o falsă autobiografie a lui Mastro Titta care se inspiră din caietul ținut de fapt de călău.
Sursă foto: www.thearchaeologist.org
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook