Cu piațete frumoase, vestigii arheologice antice, biserici pline de artă și Vaticanul, plin de comori, Roma este un oraș de vis. Un punct de reper îl constituie Treptele spaniole formează scara gigantică și somptuoasă din piatră cu 135 de pietre care se întinde din Piazza di Spagna până la biserica Trinità dei Monti. Cea mai lungă și mai largă din Europa.
Considerate piesa centrală de necontestat a zonei luxoase Tridente din Roma, celebrele trepte au la bază Fontana della Barcaccia, o fântână cu o corabie de piatră pe jumătate sfărâmată, sculptată de Pietro Bernini. Pietro a fost tatăl celui mai important sculptor baroc Gian Lorenzo Bernini, ale cărui lucrări complicate pot fi văzute peste tot în Roma și includ vasta Piață Sfântul Petru și magnificul baldachin de bronz din Bazilica Sfântul Petru.
Cum au primit denumirea de treptele spaniole
Treptele au fost comandate de un diplomat francez pe nume Étienne Gueffier și construite între 1723 și 1725 de arhitecții italieni Francesco de Sanctis și Alessandro Specchi. Iar construcția bisericii a fost comandată de regele Ludovic al XII-lea și finanțată cu fonduri franceze. Având în vedere influența franceză din spatele construcției acestui monument, de ce se numesc trepte spaniole? Pentru că Ambasada Spaniei s-a mutat în piață în secolul al XVII-lea, creând o legătură de la Piazza di Spagna la biserică și, în cele din urmă, moștenind numele.
Biblioteca care conține una dintre cele mai complete colecții de opere ale romantismului englezesc
În dreapta treptelor se află Casina Rossa (mica casă roșie), unde a locuit și a murit în 1821 poetul englez John Keats. De la începutul secolului al XX-lea, găzduiește Casa Memorială Keats-Shelley, a cărei bibliotecă are una dintre cele mai complete colecții de opere ale romantismului englezesc.
Ghidul Bernini la Roma
Odată ce urcați faimoasele trepte și intrați în biserică, priviți tavanul, pentru că în capelele interioare veți observa extraordinarele fresce ale lui Daniele di Volterra. Același artist chemat de Papa Pius al IV-lea pentru a acoperi goliciunea Judecății de Apoi din Capela Sixtină. Ieșind din biserică și, prin urmare, în vârful scării, obeliscul sallustian privește una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului etern.
Este numit astfel după istoricul roman Sallust, deoarece a fost ridicat cândva în grădinile sale, fiind proiectat pentru a imita faimoșii monoliți egipteni cu inscripții și hieroglife. Treptele spaniole reprezintă, la figurat și metaforic, relația strânsă dintre Orașul Sacru și Orașul Etern, arătată prin înălțimea și vastitatea monumentului.
Omagiu floral cu ocazia primăverii
Cea mai lungă și cea mai lată treaptă din Europa este, de asemenea, un punct de reper important în Roma, deoarece găzduiește evenimente importante. Din 1951, sosirea primăverii este sărbătorită pe această scară printr-un omagiu floral care împodobește treptele cu azalee, care este cea mai reprezentativă floare a artei baroce. Acest eveniment este unic în fiecare an, deoarece expoziția este îmbogățită cu noi plante și noi soiuri.
Celebre prezentări de modă
Între 1990 și 2000, treptele spaniole au găzduit cele mai interesante și influente prezentări de modă, la care au participat modele de top precum Naomi Campbell, Claudia Shiffer sau Carla Bruni. Portretizarea treptelor spaniole pentru mărcile de modă este atât de importantă încât a determinat multe companii, precum Bulgari, să finanțeze un plan de restaurare de 1,5 milioane de euro pentru a le menține grandoarea în 2016.
Nimeni nu are voie să se așeze pe trepte
Chiar dacă treptele spaniole erau considerate odinioară un loc de odihnă după plimbările lungi prin orașul Roma, noile reglementări stabilite în 2019 fac ilegală așezarea pe trepte, conservând în cele din urmă monumentul. Amenzile pentru persoanele care se așează, se întind sau murdăresc treptele ajung până la 400 de euro, polițiștii municipali păzind scările pentru a împiedica pe oricine să încalce regulamentul. Dar acest lucru nu împiedică pe nimeni să umple piața, să urce și să coboare treptele, unul dintre cele mai importantepărți din istoria Romei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook